Matične ćelije pomažu u lečenju Kronove bolesti

Naučnici sa Univerziteta „Kraljica Meri“ započeli su kliničko ispitivanje u kojem bi transplantacijom matičnih ćelija razvili novi imuni sistem za ljude sa neizlečivom Kronovom bolešću.

Studija vredna dva miliona funti koju izvodi Univerzitet „Kraljica Meri“ pokušaće da pronađe lek za bolne i hronične crevne bolesti i trenutno su u potrazi za pacijentima širom Velike Britanije.

Kronova bolest izaziva zapaljenje digestivnog sistema i dovodi do dijareje, bolova i ekstremnog umora. Tretmani uključuju lekove za smanjenje upale, ali je često potrebna i operacija za uklanjanje pogođenog dela creva.

Helen Bartlet je urađena transplantacija matičnih ćelija nakon 20-godišnje borbe sa Kronovom bolešću. Ona je objasnila koliko je iscrpljujući život sa Kronovom bolešću i da je prošla bezbroj operacija i koristila mnogo lekova, a da se i pored svega toga osećala loše i depresivno.

Ona kaže i da ne može da opiše koliko se mnogo bolje oseća nakon transplantacije i da nema više konstantne bolove.

Profesor Džejms Lindzi sa Univerziteta „Kraljica Meri“ je izjavio da se nadaju da će moći da promene tok bolesti „resetovanjem“ imunog sistema transplantacijom matičnih ćelija. To možda neće biti lek za bolest, ali će omogućiti nekim pacijentima da odgovore na lekove koji ranije nisu delovali.

Transplantacija matičnih ćelija uspešno leči multipla sklerozu, a ova studija ima za cilj da proveri da li sličan tretman može da pruži nadu obolelim od Kronove bolesti.

Izvor: Eastlondonadvertiser.co.uk