NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI
1. Da li prikupljanje matičnih ćelija boli?
Trudnice su, prirodno, fokusirane na porođaj i često se pitaju da li je uzimanje matičnih ćelija bolno. Nemojte brinuti, uzimanje matičnih ćelija iz pupčanika je potpuno bezbolna procedura, kako za mamu tako i za novorođenče.

Lekar će jednostavno u sterilnu kesu prikupiti svaku kap krvi iz pupčanika. Ovo je potpuno neinvazivna procedura i to je jedna od značajnih prednosti uzimanja matičnih ćelija iz pupčanika.

2. Da li će lekar znati da uzme matične ćelije?
Mada je prikupljanje matičnih ćelija iz pupčanika relativno nova metoda u našoj zemlji, sprovodi se već nekoliko godina i svi lekari i drugo medicinsko osoblje koje učestvuje u porođaju znaju kako da uzmu krv iz pupčanika.

“Seracell” sarađuje sa svim porodilištima u Srbiji i lekari u tim porodilištima već odavno rutinski i kvalitetno prikupljaju matične ćelije na porođaju. Kako bi u potpunosti ispratili put odgovornosti, svaki lekar koji uzme matične ćelije na porođaju popunjava preciznu dokumentaciju o proceduri.

 

3. Da li prikupljanje matičnih ćelija ometa porođaj?
Uzimanje matičnih ćelija ni na koji način neće ometati vaš porođaj, jer se ova petominutna procedura dešava posle rođenja bebe. Dok vi držite u naručju novorođenu bebu, a pupčanik je već presečen, medicinsko osoblje će iz pupčanika izvući svaku kap krvi i smestiti uzorak u specijalnu kutiju za matične ćelije Enthnamebox. Vi to možda nećete ni primetiti, zaokupljeni uživanjem sa novim članom porodice.
4. Šta ako porođaj krene iznenada?

U dogovoru sa “Seracell-om”, set za uzimanje matičnih ćelija besplatno dostavljamo u vaš dom nekoliko nedelja pre termina porođaja. Ako se desi da porođaj krene iznenada, a nemate Entnahmebox, nemojte brinuti, u najkraćem roku ćemo organizovati da vaš personalizovani set stigne do porodilišta.

Dovoljno je da vi ili neko iz porodice pozovete naš besplatni info centar na 011 414 65 65, spremni smo i za tako hitne i nepredvidive situacije. 

 

5. Mogu li da sačuvam matične ćelije ako se porodim carskim rezom?
Na uzimanje matičnih ćelija iz pupčanika ni na koji način ne utiče način porođaja – i mame koje se porode carskim rezom, kao i one koje porađaju prirodnim putem, mogu da sačuvaju pupčanu krv svoje bebe i vredne matične ćelije u njoj.

Jedino je važno da medicinskom osoblju u porodilištu naglasite da želite da sačuvate matične ćelije. Što se tiče carskog reza, neka istraživanja čak pokazuju da je kod beba rođenih na taj način, pupčanik u proseku sadrži nešto veću količinu krvi, a samim tim i više matičnih ćelija će biti sačuvano.

6. Šta ako se prevremeno porodim?
Priroda je često nepredvidiva i može da se desi da se porodite i znatno pre Vašeg očekivanog termina za porođaj. Ako imate kod sebe set, obavezno ga ponesite u porodilište. Posle rođenja deteta, lekar će po potpuno istoj proceduri uzeti matične ćelije iz pupčanika bebe.

Jedina razlika u odnosu na porođaj u terminu je što se može desiti da uzorak krvi iz pupčanika bude nešto manji, ako je beba manje težine. U takvim slučajevima naročito dolazi do izražaja što u “Seracell-u” čuvamo punu krv, jer je i manje krvi u pupčaniku sasvim dovoljno da čuvanje matičnih ćelija bude uspešno.

7. Nosim blizance, mogu li da uzmem matične ćelije?
Ako nosite blizance, imate dvostruke razloge za radost, pa i dvostruku priliku da sačuvate matične ćelije svojih beba. Matične ćelije jedne bebe 100 odsto su odgovarajuće samo toj bebi, zato je najbolja opcija da sačuvate matične ćelije za oba deteta.

To ne samo da znači da će svako dete imati sačuvan sopstveni genetski materijal, već i da će vam kao porodici na raspolaganju biti više uzoraka matičnih ćelija.

8. Šta se dešava sa matičnim ćelijama posle porođaja?
Kada se porođaj završi i lekar prikupi matične ćelije, one će bezbedno i brzo biti transportovane u Nemačku. “U Seracell-u” sve procedure sprovodimo na način koji će potpuno održati kvalitet i zaštititi vrednost koju ste odlučili da čuvate za budućnost – genetski materijal vašeg deteta.

Do dolaska naše ovlašćene “Seracell” kurirske službe, posle porođaja će kutija sa matičnim ćelijama biti uz vas. Medicinsko osoblje će njima na ruke predati set sa matičnim ćelijama, koji se zatim ekspresno šalje u laboratoriju u Nemačku. Tamo će stručnjaci “Seracell-a” detaljno analizirati i po najvišim standardima zamrznuti matične ćelije vašeg deteta i tako ih sačuvati za naredne decenije.

Seracell info centar

Call Now Button