Čuvamo svaku kap krvi iz pupčanika

 

U biomedicinskom centru Seracell matične ćelije čuvamo isključivo u punoj krvi. U krvi pupčanika se nalazi pravo bogatstvo različitih vrsta matičnih ćelija. One bi trebalo da budu izdvojene iz krvi tek kada je njihova terapijska svrha poznata.

Krioprezervacijom svake kapi krvi iz pupčane vrpce novorođenčeta čuvamo za naredne decenije sve vredne krvne elemente, kako one koji se već koriste u lečenju, tako i one koji će u budućnosti tek pokazati pun terapijski potencijal.

Metoda čuvanja matičnih ćelija u punoj krvi je nemački medicinski standard, koji se pokazao kao najbolji kroz dugogodišnje iskustvo našeg biomedicinskog centra u lečenju i pripremi transplantata.

Zašto je bolje čuvati matične ćelije u celoj krvi?

Za razliku od biomedicinskih centara, banke matičnih ćelija čuvaju samo jedan mali deo bogatstva krvi pupčanika – “CD34” matične ćelije.

Agresivnim procesom separacije kojem izlažu uzorak pupčane krvi, sve ostale vrste matičnih ćelija i krvni elementi nepovratno se uništavaju. A to znači da je sačuvani uzorak matičnih ćelija mnogo manje moćan u terapiji.

Više matičnih ćelija

Seracell u vrhunskim “čistim sobama A klase” po najstrožijim procedurama obrađuje i zamrzava punu krv iz pupčanika novorođenčeta. U njoj se na taj način čuvaju svi elementi krvi važni za lečenje:

Hematopoetske matične ćelije

Ove matične ćelije zovu i krvotvorne (CD 34) jer od njih nastaju ćelije krvi, krvni organi i ćelije imunog sistema. Koriste se za lečenje krvnih oboljenja.

Mezenhimalne matične ćelije

Ove ćelije imaju sposobnost da proizvedu ćelije vezivnog tkiva, masti, kosti, hrskavice. Pokazale su ogroman terapijski potencijal, naročito za obnavljanje organa, a ima ih u krvi pupčanika i tkivu pupčanika.

Matične ćelije nalik embrionalnim (VSEL)

Ove matične ćelije, “dijamantske”, su relativno skoro otkrivene, ali se već istražuje njihov potencijal za regeneraciju tkiva, naročito kod oboljenja oka i za lečenje hroničnih rana.

Leukociti

Leukociti se trenutno ne koriste u lečenju, ali naučnici predviđaju da će u bliskoj budućnosti biti veoma značajni za terapiju.

Dovoljno i 15 mililitara krvi

puna krv 2

Ne samo da pažljivo uzimamo svaku kap krvi iz pupčanka, mi s njom postupamo veoma pažljivo, kako bi matične ćelije ostale što vitalnije.

Zahvaljujući tome, dovoljno je da u pupčaniku bude svega 15 ml krvi da bi uzorak ispunio medicinske kriterijume za krioprezervaciju i što je još važnije, da bi bio upotrebljiv u budućnosti.

Bankama matičnih ćelija koje rade separaciju krvi – izdvajanje matičnih ćelija pre krioprezervacije, potrebno je minimum 50 do 70 ml krvi iz pupčanika da bi uopšte mogle da obrade i sačuvaju matične ćelije.

VAŽNO: Pažljiva i stručna obrada krvi iz pupčanika, kao i naš posebno razvijen sistem uzimanja i dostave matičnih ćelija, ključni su za održanje vitalnosti matičnih ćelija, pokazuje dugogodišnje iskustvo Seracell-a.

Košta, ali vredi

Čuvanje pune krvi iz pupčane vrpce je tehnološki zahtevnije, potrebno je više prostora za bezbedan smeštaj uzoraka. Mnogo je skuplje čuvati takve uzorke, ali je čuvanje svake kapi krvi medicinski opravdanije.

Javne i pojedine privatne banke matičnih ćelija širom sveta čuvaju separisane uzorke upravo zbog uštede novca i prostora.

Krvna plazma čuva

Krvna plazma prirodno štiti matične ćelije od oštećenja dok su zamrznute. Zato kada čuvamo matične ćelije u celoj krvi, treba nam znatno manje krioprotektora, hemikalije koje čuvaju vitalnost matičnih ćelija tokom krioprezervacije.

Call Now Button