Krv iz pupčane vrpce na rođenju deteta dugo se bacala kao medicinski otpad. Danas, kada se matičnim ćelijama iz tog dragocenog biološkog materijala, leči više od 80 bolesti, sve veći broj roditelja odlučuje se za njeno čuvanje.

Matične ćelije su promenile medicinu i sve više roditelja u Srbiji, ali i širom sveta, prepoznaje krioprezervaciju matičnih ćelija kao pravovremeno ulaganje u zdravstvenu budućnost deteta. 

Ako za matične ćelije iz krvi pupčanika niste čuli do sad, pravo je vreme da naučite zašto su one tako moćne. One su:

Najmlađe

Matične ćelije iz pupčanika su najmlađe matične ćelije u našem telu. One su stare tek devet meseci, koliko i novorođena beba. Osim toga, one su i netaknute – nisu pretrpele nikakve spoljne uticaje, vakcinacije, “preležale” bolesti ni infekcije. Zbog toga su dragocene za lečenje.

Pametne

Matične ćelije “znaju” kako da pronađu oštećene ćelije ili tkiva i pokrenu izlečenje. S obzirom na to da su matične ćelije iz pupčanika prilagodljivije od drugih, njima možemo da lečimo gotovo sva tkiva i organe.

Dostupne

Matične ćelije iz pupčanika su najlakše dostupan izvor matičnih ćelija. Procedura njihovog uzimanja posle porođaja je toliko laka da lekar za svega par minuta uzme i poslednju kap krvi iz pupčanika, koja se potom odlaže u specijalnu kutiju za transport matičnih ćelija.
Matične ćelije se iz nekog drugog izvora u telu, na primer iz koštane srži, prikupljaju se izuzetno bolnom i invazivnom metodom.

100 % Podudarne

Ako se matične ćelije iz pupčanika deteta koriste za njegovo lečenje, one će za to dete uvek biti   100 %  podudarne. Te matične ćelije će mu savršeno odgovarati i nema potrebe za traženjem odgovarajućeg donora kao ni straha od odbacivanja transplatata.

Lekovite

Najbitnija osobina matičnih ćelija je da – uspešno leče i obnavljaju. Svakog dana se menja broj bolesti koje se mogu lečiti matičnim ćelijama. Više od 1.000 klinički istraživanja o matičnim ćelijama trenutno je u toku, pa se pravi bum u lečenju i regeneraciji matičnim ćelijama tek očekuje u narednim godinama.

Efikasnije u lečenju

Lekari sve više koriste matične ćelije iz pupčanika za alogene transplantacije(sa donora na pacijenta), jer je potreban manji stepen podudarnosti tkiva nego kada se za lečenje koriste matične ćelije iz koštane srži.

Call Now Button