– Tih 25 grama za mene je bio čitav svet. Moje bebe, rođene osam nedelja pre termina, ležale su na Institutu za neonatologiju, i borile se kao lavovi da prežive. Kada smo prevazišli najveću krizu, mislila sam samo na 25 grama napredovanja dnevno, kako bi što pre dostigli težinu od 2.500 grama i došli kući.

Ovako svoju priču počinje Jelena Hajder, mama dvoipogodišnjih blizanaca. Njena komplikovana blizanačka trudnoća završila se prevremenim porođajem, u 32. nedelji. Tokom naredna dva meseca, obeležena strepnjom za zdravlje beba, Jeleni je mnogo značilo što su na porođaju sačuvali njihove matične ćelije.

– Saznanje da smo uspeli da im sačuvamo matične ćelije ulivalo mi je dodatnu sigurnost u toj teškoj situaciji. Znala sam da smo učinili baš sve što je bilo u našoj moći kako bi ih zaštitili. To je zalog za budućnost, za koji se nadamo da nikada neće biti iskorišćen – iskrena je Jelena.

Na samom početku trudnoće porodica Hajder je dobila preporuku za čuvanje matičnih ćelija “iz prve ruke” – od zadovoljne klijentkinje Seracell-a.

– Moj svekar je poznati lekar akupunkturolog. Kada je njegova pacijentkinja posle dugogodišnjeg lečenja neplodnosti konačno postala majka, odlučila je da sačuva matične ćelije svoje dugo čekane bebe u Seracell-u, i prenela nam je samo reči hvale. Zaista, saradnja sa vašim biomedicinskim centrom potpuno je ispunila moja očekivanja. Veliko poverenje ulivalo mi je to što je u pitanju nemačka kuća, koju su osnovali stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom – dodaje Jelena Hajder.

 

??????????????

Jeleni je mnogo značilo što je imala priliku da dobije sve odgovore na pitanja o matičnim ćelijama, a naročito što je medicinski tim Seracell-a pratio kako se odvija njena veoma rizična trudnoća.

– Krvarila sam gotovo 10 nedelja, sve to vreme provela sam u bolnici, i svaki novi ultrazvuk čekali smo sa zebnjom da li su obe bebe još tu. Teška trudnoća je dodatno učvrstila moju odluku da ako se bebe rode, učinim zaista sve što je u mojoj moći da im obezbedim što sigurniju budućnost čuvanjem matičnih ćelija – ubeđena je mama Jelena.

S obzirom na to da je trudnoća bila rizična i prevremen porođaj izvestan, Jeleni je na insistiranje osoblja Seracell-a set za uzimanje matičnih ćelija dostavljen sredinom sedmog meseca. Već početkom osmog, usledio je hitan carski rez. Bebe su bile male težine, imale su problema sa disanjem, dobile su i sepsu, ali lekari su uprkos svim problemima na porođaju uspeli da uzmu matične ćelije oba deteta.

Zahvaljujući dobroj saradnji, prevremeni porođaj ih nije iznenadio i Jelena je u porodilište otišla spremna, sa kutijama za uzimanje matičnih ćelija.

Uradili smo sve da ih zaštitimo

– Carski rez je rađen uz spinalnu anesteziju, tako da sam sve vreme porođaja bila budna i jasno se sećam plača dece odmah po rođenju, i zvuka usisavanja krvi iz pupčanika. Danas, posle svega sam potpuno sigurna da sam uradila pravu stvar za sebe i svoju porodicu – kaže Jelena.

Nekoliko nedelja posle porođaja, kada je malo popustila tenzija oko zdravlja novorođenih beba, porodici Hajder su stigli rezultati analiza krvi iz pupčane vrpce i majčine krvi, koji su potvrdili da su matične ćelije uspešno sačuvane za oba deteta.
Kako bi bili poptuno sigurni da su učinili sve da zaštite zdravlje dece, Jelena i njen suprug Nikola su u saradnji sa Seracell-om uradili i DNA Baby 100 +, test za rano otkrivanje 101 genetske bolesti kod dece.

– To je bilo veoma zanimljivo iskustvo, jer se ovaj test radi iz uzorka urina beba. A u našem slučaju trebalo je da uzmemo urin od veoma sićušnih beba – Dmitar i Đurđa imali su tada samo 2.700 i 2.400 grama. Ipak, uspeli smo iz drugog pokušaja da prikupimo urin za DNA analizu. Veoma smo srećni što su rezultati negativni, jer znamo da nijedna genetska metabolička bolest neće u budućnosti ugroziti našu decu.