Ovo otkriće povećava nade pacijentima sa bolestima bubrega da će jednog dana moći da stvore njihove vlastite, nove organe, bez rizika od odbacivanja.

Naime, naučnici su napravili bubreg dužine 5 mm (veličina bubrega kod fetusa) od kombinacije ćelija iz amniotičke tečnosti , koja okružuje bebe u stomaku i životinjskih ćelija fetusa.

Postoji nada da bi organi mogli da narastu do adekvatne veličine ako se implementiraju u pacijenta. U budućnosti, postoji mogućnost da će se amniotička tečnost zadržati na rođenju, pružajući mogućnost da se eventualno kasnije upotrebi u slučaju bolesti bubrega.

“Ideja je da se započne sa ljudskim matičnim ćelijama i završi sa funkcionalnim organom”, rekao je profesor Džejmi Dejvies, čiji tim sa Univerziteta u Edinburgu vodi projekat.

“Radimo na tome kako da pretvorimo ćelije koje plutaju u tečnosti u nešto precizno uređeno kao bubreg i napravili smo prilično dobar napredak u vezi sa tim. Možemo napraviti nešto što ima kompleksnost normalnog, fetalnog bubrega, ali ne i odraslog još uvek.”

Profesor Džejmi Dejvies je još dodao da će tehnologija matičnih ćelija biti spremna da ga upotrebi za ljude za nekih deset godina.
Treba napomenuti i da je američki tim već pokazao da je fetalni bubreg stavio u odraslu životinju koji je tu narastao.

Call Now Button