Svaka treća žena porodi se carskim rezom, a procenat operativog završavanja porođaja iz godine u godinu je sve veći. Ipak, dok se za vaginalni porođaj sve više pripremamo i informišemo, o porođaju carskim rezom izostaju informacije i česte su zablude u koje žene i dalje veruju. 

Čak i ukoliko sve ukazuje na to da ćete se poroditi vaginalno, informišite se i o porođaju carskim rezom jer, neplaniran carski rez može da vas iznenadi. Sve je mnogo lakše kada unapred znamo šta nas očekuje bez obzira na koji način će beba doći na svet. Samo s što manje stresa i nervoze.

Carski rez može da bude planiran ili hitan, odnosno neplaniran. 

Planiran carski rez 

Ako unapred znate da će se vaša beba roditi putem carskog reza, u prilici ste da se za ovaj način porođaja unapred pripremite. Znaćete datum vašeg porođaja što nije slučaj kada se planira vaginalni porođaj. 

Priprema za porođaj carskim rezom

Pre same operacije biće vam otvoren venski put tako da možete da primate lekove i tečnosti. Takođe će vam aplicirati kateter (tanku cevčicu) tako da vaš mokraćni mehur ostane prazan tokom operacije.

Ukoliko je carski rez planiran, a u vašem porodilištu postoji mogućnost izbora anestezije preporuka je da se porođaj odvija u spinalnoj anesteziji. 

Spinalna anestezija učiniće da ne osećate ništa od struka prema dole. Porođaj nećete osećati ali ćete ga doživeti jer ćete biti u potpunosti svesni svega što se dešava oko vas. Biće postavljen paravan preko vašeg struka tako da samu operaciju nećete gledati. Dok lekar vrši sekciju, anesteziolog će razgovarati sa vama. 

Najlepša prednost spinalne anestezije je u tome što ćete odmah nakon porođaja videti svoju bebu. 

Indikacije za carski rez

 

Položaj bebe pred porođaj

Ukoliliko beba ne prednjači glavicom smatra se da je u nepovoljnom položaju Carski rez može biti sigurniji način rađanja ukoliko beba prednjači karlicom, stopalima, ramenom ili je postavljena bočno. 

Višestruke trudnoće

Ukoliko ste trudni sa tri ili više beba verovatno je da ćete se poroditi carskim rezom. U slučaju blizanačke trudnoće carski rez je indikacija ukoliko je prva beba u nepovoljnom položaju za rađanje

Problem sa placentom

Ukoliko placenta prekriva ulaz u grlić materice (placenta previa) preporučuje se carski rez

Zdravstveni problemi

U slučaju ozbiljnijih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca i mozda, vaš lekar može se opredeliti za porođaj carskim rezom. Takođe, carski rez se preporučuje u slučaju aktivne infekcije genitalnog herpesa HIV -a ili HPV -a u vreme porođaja.  

Mehanička opstrukcija

Možda će vam lekar preporučiti carski rez ako imate veliki fibroid koji ometa porođajni kanal, prelom ili operacije karlice ili beba ima stanje koje može dovesti do toga da glava bude neobično velika (teški hidrocefalus). Takođe u slučaju makrozomije (velika beba u kombinaciji sa malom karlicom) može se porođaj završiti carskim rezom. 

Prethodni carski rez

U zavisnosti od tipa incizije materice i drugih faktora, često je moguće pokušati VBAC (vaginalni porođaj nakon carskog reza). U nekim slučajevima, međutim, vaš lekar može preporučiti ponovljeni carski rez

Hitan ili neplaniran carski rez

U slučaju hitnog carskog reza medicinski tim sprovodi sve radnje ubrzano i to može u trenutku da vas zabrine. Pokušajte u tom trenutku da gledate pozitivno na situaciju: stručnjaci su uz vas i sve što rade rade je u najboljem interesu vas i vaše bebe. Ponekad je zaista neophodno uraditi carski rez jer je to jedina opcija da beba bezbedno dođe na svet. 

carski rez

Razlozi za hitan carski rez: 

 • Vaš porođaj ne napreduje – grlić materice se ne otvara dovoljno uprkos kontrakcijama ili su kontrakcije suviše slabe
 • Beba je riziku – lekar je zabrinut zbog promena u otkucaju srca bebe
 • Prolaps pupčane vrpce – ukoliko pupčanik prođe kroz kanal ispred bebe 
 • Krvarenje – obilno krvarenje koje vas može ugroziti 
 • Zelena plodova voda – ukazuje na postojanje infekcija

Tokom hitnog carskog reza, vreme je od suštine važnosti.. Cilj je da se beba izvuče što je brže moguće jer bi vam život ili život bebe mogao biti u opasnosti. Vreme od početka operacije do porođaja može biti samo 1 minut.

Rizici porođaja carskim rezom

Danas se procedure porođaja carskim rezom sprovode uz minimalne rizike ali one ipak i dalje postoje. Upravo iz tog razloga, nije opravdan carski rez na zahtev pacijentkinje, odnosno carski rez je opravdan samo ako postoje ozbiljne indikacije i ako lekar proceni da su rizici od porođaja carskim rezom manji od rizika da se beba rodi vaginalnim putem. 

Carski rez u hitnim slučajevima nosi različite rizike u poređenju sa zakazanim carskim rezom, uključujući povećane šanse za teško krvarenje, komplikacije zbog brzo primenjene anestezije i slučajne povrede vas ili vaše bebe.

Rizici za mamu

 • Infekcija
 • Hirurška povreda mokraćnog mehura ili creva
 • Embolija amnionske tečnosti (amnionska tečnost ili materijal fetusa ulazi u krvotok majke)
 • Upala materice
 • Krvarenje
 • Rizici za buduće trudnoće

Rizici za bebu

Bebe, koje su rođene carskim rezom, imaju veću šansu da razviju probleme sa disanjem, posebno ako se porođaj obavi pre početka porođaja jer izostaje pritisak kontrakcija prisutnih u vaginalnom porođaju koji pomaže bebi da očisti pluća od tečnosti. Nepovoljan uticaj carski rez ima i na digestivni sistem ploda zbog izostanka njegove normalne kolonizacije koju omogućava samo prolazak kroz porođajne puteve majke. 

Takođe postoji mali rizik od povreda – obično samo slučajnih ogrebotina kod vaše bebe tokom postupka. Ali oni su retki, kao što je šansa da će vaša beba imati lošu reakciju na vašu anesteziju.

Oporavak od carskog reza 

U danima nakon operacije, možete očekivati blagu vrtoglavicu ili mučninu. U porodilištu ćete boraviti oko četiri dana, a u zavisnosti od porodilišta beba će biti uz vas ili će vam bebu dovoditi na podoj. 

Porođaj carskim rezom boli posle: kad prestane anestezija i ponovo se vrati osećaj osetićete jaku bol. Lekari će vam dati terapiju bola kako bi vam olakšali prve i najteže sate. Svakim danom bol će postajati sve blaža. 

Normalno je da nekoliko dana nakon porođaja imate bolove koji se osećaju kao menstrualni grčevi. Oni sužavaju krvne sudove u vašoj maternici i pomažu vam da previše ne krvarite. Pitajte svog lekara da li možete uzimati lekove protiv bolova bez recepta.

Vaginalni iscedak: Verovatno ćete imati vaginalno krvarenje nekoliko sedmica nakon porođaja. Tako se vaše telo oslobađa dodatnog tkiva i krvi u materici, što je bebu održalo zdravom tokom trudnoće. Prvih nekoliko dana videćete jarko crvenu krv koja će postepeno postajati svetlija – postaje ružičasta, zatim smeđa, žuta ili bistra pre nego što se zaustavi.

Oticanje i bol u dojkama: prva 3-4 dana nakon porođaja vaše grudi proizvode kolostrum, supstancu bogatu hranljivim materijama koja pomaže jačanju imunološkog sistema vaše bebe. Nakon toga, dojke će vam nateći kada se napune mlekom. Možete sebi olakšati tako što ćete dojiti ili se izmlazati i stavljati hladne obloge na grudi između hranjenja. 

Promene kose i kože: Već u prva 3-4 meseca možete primetiti stanjivanje kose. To je normalno i uzrokovano je promenom nivoa hormona. (Kad ste bili trudni, visoki nivo hormona učinio je da vam kosa brže raste i manje ispada.) Na trbuhu i grudima takođe možete videti crvene ili ljubičaste strije. Neće otići, ali blediće do srebrne ili bele boje.

Tužna osećanja: Nakon što donesete bebu kući, može se dogoditi da prođete kroz snažne promene sa emocijama. Možda ćete se osećati zabrinuto, anksiozno ili jako umorno tokom prvih nekoliko nedelja majčinstva. Ovakvo očekivano stanje nakon porođaja naziva se “babi blues”, i dolazi od promene hormona. Ako se tako osećate i nakon par nedelja, pozovite lekara. Možda imate postporođajnu depresiju, ozbiljnije stanje koje se dešava kod oko 15% svih novih mama. Psihoterapija ili antidepresivi mogu pomoći.

Saveti za brži oporavak

Područje oko reza na vašem trbuhu biće bolno prvih nekoliko dana. Čuvajte ga da biste sprečili infekcije. Rana mora biti pregledana svakodnevno dok ste u bolnici, a konci se uklanjaju od 4. do 10. postoperativnog dana u zavisnosti od stanja rane. Do trećeg postoperativnog dana treba izbegavati kvašenje rane prilikom tuširanja. 

Samo polako. 

Carski rez je velika operacija. Prvih nekoliko nedelja ne podižite ništa teže od bebe i držite sve što vam može biti potrebno nadohvat ruke.

Poduprite svoj stomak. Držite trbuh dok kijate, kašljete ili se smejete kako biste sprečili bol.

Ublažite bol. Jastuk za grejanje ili topli oblog mogu vam pomoći kod bolova oko trbuha. Možda će vam trebati lekovi za ublažavanje bolova ali ze zbog dojenja uvek pre upotrebe leka konsultujte sa lekarom. 

Pijte što više tečnost. Morate da nadoknadite tečnost koju ste izgubili tokom porođaja, kao i onu koju gubite dok negujete i hranite bebu.

Dojenje

Možete početi sa dojenjem odmah nakon porođaja. Vaše telo će proizvoditi mleko približno isto kao i nakon vaginalnog porođa.

Verovatno ste dobili lek koji smanjuje bol, poput epiduralne, tokom carskog reza, ali verovatno anestezija neće mnogo uticati na bebu. Možda beba bude malo uspavana, ali to bi trebalo brzo da prođe. Ne trpite bolove. Lekar će vam dati lek protiv bolova koji neće naškoditi bebi tokom dojenja. 

Pronađite najadekvatniji položaj za dojenje i dozvolite patronažnoj sestri da vamu tome pomogne. U prvim danima biće nezgodno zbog rane i bola koji osećate. 

Fizičke aktivnosti nakon porođaja carskim rezom

Važno je da ustanete iz kreveta i prošetate okolo u roku od 24 sata nakon operacije. Ovo može olakšati bolove u stomaku, probleme sa gasovima, pomoći vam da pokrenete crevo i da sprečite stvaranje ugrušaka u krvi.

Pokušajte da ne radite previše kućnih poslova ili drugih aktivnosti prvih nekoliko nedelja i pričekajte 4-6 nedelja pre nego što radite teške vežbe koje uključuju trbuh. 

Možete probati nežne vežbe nekoliko dana nakon carskog reza:

Duboko disanje: Napravite 2-3 polaka, duboka udisaja svakih pola sata. Ovo može pomoći u sprečavanju zagušenja pluća 

Kruženje ramenima: Sednite uspravno i kružite ramenima 20 puta u oba smeera svakih sat vremena da biste sprečili ukočenost

Nežno istezanje: Stanite uz zid i obe ruke polako podignite iznad glave dok ne osetite kako se mišići u trbuhu istegnu. Držite 5 sekundi, a zatim se opustite. To možete raditi do 10 puta dnevno kako biste povećali fleksibilnost šavova.

Obavestite lekara ako:

 • Područje rane je crveno, natečeno, boli ili je vruće.
 • Imate povišenu telesnu temperaturu 
 • Imate dosta vaginalnog krvarenja

Verovatno ćete videti svog lekara za oko 6 nedelja nakon porođaja kada će ginekolog proveriti vaginu, grlić materice i matericu, kao i vašu težinu i krvni pritisak.

Prikupljanje matičnih ćelija nakon porođaja carskim rezom

Matične ćelije svoje bebe možete sačuvati i nakon porođaja carskim rezom. Vaš lekar će odmah nakon porođaja potpuno bezbedno i po vas i po bebu, kada se beba već odvoji od vas, izvaditi svu krv iz pupčanika. Ceo postupak je veoma jednostavan. 

Carski rez nema uticaj na količinu krvi i kvalitet uzorka matičnih ćelija vaše bebe. 

Zato, ne brinite. Jedino o čemu treba da razmišljate jeste da ne zaboravite da u porodilište ponesete set za prikupljanje matičnih ćelija i da odmah nakon porođaja vi ili tata pozovete kurirsku službu i obavestite ih da je porođaj završen, a matične ćelije uspešno prikupljene. 

Za sve informacije o čuvanju matičnih ćelija vaše bebe pozovite naš medicinski tim na broj: 

011 414 65 65021 31 01 333


 

Call Now Button