Nezrele i mlade, ali moćne. Ćelije iz krvi pupčanika snažnije uništavaju ćelije leukemije nego odrasle ćelije, pokazuje najnovija studija engleskih naučnika.

Ovi rezultati su iznenađujući, pošto imune ćelije bebe nemaju „iskustvo“ u borbi protiv bolesti kao odrasle ćelije. Pokazalo se da one ipak lakše pronalaze i snažnije uništavaju ćelije raka.

Osobe sa rakom krvi poput leukemije moraju se upućivati na hemoterapiju kako bi iskorenili ćelije koje prouzrokuju rak. Kolateralna šteta je ta da se na taj način oštećuju i zdrave matične ćelije. Tada se koriste matične ćelije iz koštne srži da ponovo „nasele“ krvotok sa zdravim ćelijama. Transplantacija ima i dodatnu prednost: nove imune ćelije u krvi mogu da prepoznaju i unište ćelije raka koje su preživele „hemoterapiju“.

Ako se za opravak koriste matične ćelije iz krvi pupčanika kod kojih su sačuvane i dijamantske matične ćelije (ako se čuva puna krv, čuvaju se i ove matične ćelije) umesto ćelija iz kostne srži, rizik odbacivanja ćelija je znatno niži. Doktori su bili mišljenja da se ova pogodnost ćelija iz pupčanika plaća time da su one manje agresivne i kao takve neće napasti i uništiti matične ćlije zaražene rakom.

Eksperiment sa miševima je pokazao upravo suprotno. „Mislili smo da su ćelije bebe „ukroćene“ i da se neće boriti poput lavova“ izjavio je Paul Veys član tima Great Ormond Street Bolnice iz Londona. „Naša pretpostavka o tome da se ćelije bebe neće boriti je bila potpuno pogrešna“.

Veys i njegove kolege uporedili su uticaj ubrzganih matičnih ćelija odraslog miša i matičnih ćelija niz pupčanika. Tumor je rapidno nestao kod miševa koji su primili mlađe matične ćelije.

Prilikom istraživanja tumora životinja došlo se do zaključka da mlade matične ćelije izazivaju bržu proizvodnju ćelija CD 34, belih krvih ćelija koje diriguju imonuloškim odgovorom na viruse i tumore.

Rezultat je bio iznenađujuć jer jer je pretpostavka da su odrasle matične ćelije sposobnije a da su mlade manje sposobne da se izbore za ćelijama tumora. „Izgleda, ipak da su mlade ćelije sposobne da se izbore sa ćelijama raka i to bez neke posebne vežbe i iskustva“ kaže dr Veys.

On pretpostavlja da mlade ćelije imaju specijalne imonuloške sposobnosti kako bi mogle pružiti odgovarajuću zaštiti rastućem fetusu. „Zaključak je da upotreba matičnih ćelija iz pupčanika za lečenje čeukemije može predstavljati bolji izbor.“

Izvor: New Scientist

Call Now Button