Ljudske ćelije kože mogu da se pretvore direktno u funkcionalne neurone u razdoblju od četiri do pet nedelja sa dodatkom samo četiri proteina, pokazala je studija istraživača sa medicinske škole Stanford Univerziteta. Istraživači su zaobišli potrebu da prvo moraju da kreiraju indukovane matične ćelije (iPS) i ovo otkriće može olakšati generisanje specifičnih neurona za studije u laboratorijskim uslovima.

To takođe može da zaobiđe nedavno navedene potencijalne probleme sa iPS ćelijama, u kojoj su laboratorijski miševi odbili genetski identične iPS ćelijama, naizgled na bazi proteina koji se koriste da ih pretvore u pluripotentne.

Novo otkriće je pokazalo da je moguće menjati ćelije kože miša direktno u neurone sa sličnom kombinacijom proteina. Međutim kada se radi o ljudskim ćelijama, pretvaranje ćelija kože u neurone manje je učinkovito i mnogo sporije.

“Sada smo mnogo bliži mogućnosti da oponašamo neurološke ili bolesti mozga u laboratoriji”, izjavio je Marius Vernig, profesor patologije i član Stanford Instituta za biologiju matičnih ćelija i regenerativnu medicinu. “Možda ćemo čak jednog dana biti u mogućnosti da koristimo te ćelije za ljudske terapije”.

Nakon uspeha na laboratorijskim miševima – rezultati ove studije objavljeni su prošle godine u časopisu Nature – naučnici su primenili sličnu tehniku i na ljudskim ćelijama. Prvo su pokazali da bi mogli pretvoriti ljudske embrionalne matične ćelije u neurone, a takođe su radili i na indukovanim pluripotentnim ćelijama.

Nakon toga su prešli na još veći izazov: Mogu li to isto učiniti sa ljudskim ćelijama kože? U eksperimentima koristeći ćelije kože od fetusa i novorođenčeta, otkrili su da tzv. BAM tretman uzrokuje da ove zrele ćelije kože izgledaju više kao neuroni, ali ove ćelije nisu bile u stanju da generišu električne signale koje neuroni koriste za komunikaciju jedni s drugim.

Oni su se zapitali da li je nedostajao neki sastojak. Dodavanje četvrtog transkripcijskog faktora NeuroD se pokazalo da je ključna tačka: Ćelije kože su se potom transformisale u funkcionalne neurone u laboratorijskim uslovima u roku od oko četiri do pet nedelja – izražavanje električne aktivnosti i čak integracije u interakciji s neuronima miševa odgajanim u laboratorijskim uslovima.

Call Now Button