Matičnim ćelijama i njihovim mogućnostima u lečenju trenutno se bavi više od 1.000 kliničkih studija u svetu. Jedan od pionira istraživanja i primene matičnih ćelija u nemačkoj, profesor dr Matijas Freund, osnivač Seracell-a i bivši direktor Univerzitetske bolnice za rak i bolesti krvi u Roštoku, izabrao je tri po njemu najvažnija dostignuća u oblasti autolognih matičnih ćelija u poslednjih godinu dana:

1. Lečenje srca matičnim ćelijama

srce frojnd

Početkom 2014. godine u Londonu je započela BAMI studija, najveća svetsko istraživanje upotrebe matičnih ćelija u lečenju posledica infarkta. U velikoj studiji koja će trajati narednih pet godina, učestvovaće više od 3.000 pacijenata iz 11 evropskih zemalja.

Ključni cilj ovog istraživanja je da dokaže efikasnost endogenih matičnih ćelija kod pacijenata sa infarktom miokarda.

Dr Freund je zajedno sa dr Hans Diter Klajnom pre 13 godina vodio prvu takvu svetsku studiju, a nemački Seracell je danas lider u oblasti istraživanja matičnih ćelija i infarkta.

Svi učesnici su posle akutnog infarkta dobili stent kako bi proširili sužene arterije. Polovini pacijenata su ubrizgane matične ćelije u srce, kako bi obnovile oštećeni srčani mišić.

Ovo otkriće sasvim sigurno donosi revoluciju u lečenju ovog srčanog oboljenja, jer samo u Nemačkoj svake godine više od 300.000 ljudi doživi srčani udar, a u Srbiji više od 17.000.

2. Terapija autizma, cerebralne paralize matičnim ćelijama

autizam frojnd

U SAD su načinjeni veoma važni pomaci u lečenju matičnim ćelijama, tamo je transplantacija sopstvenih matičnih ćelija iz krvi pupčanika već u kliničkoj praksi. Najviše se koristi u lečenju cerebralne paralize, autizma i gluvoće.

Međunarodni pionir u ovoj oblasti je Djuk Univerzitet. Nedavno je Markus fondacija najavila da će sa 15 miliona dolara finansirati inovativni istraživački program koji će se baviti efikasnošću matičnih ćelija iz pupčanika u lečenju autizma, šloga, cerebralne paralize i povreda mozga.

Naučnice sa ovog univerziteta, profesorka dr Džoan Kurzberg i profesorka Džeraldina Dauson se nadaju da će razviti terapiju matičnim ćelijama koja će pozitivno uticati na oporavljanje funkcija mozga. Ova nada je zasnovana na prethodnim istraživanjima koja su pokazala da matične ćelije mogu da pomognu u regeneraciji mozga posle oštećenja. Planirano je da se u narednih pet godina terapija sprovede na 580 pacijenata. I prva faza istraživanja kod dece sa autizmom je započela, 20 njih je već dobilo sopstvene matične ćelije iz pupčanika.

3. Odobren prvi lek od matičnih ćelija namenjen terapiji oka

oko frojnd

Krajem godine dostignut je važan cilj – zvanično je odobrena terapija matičnim ćelijama za jedno oboljenje oka, LSCD. Ovu bolest mogu da izazovu povrede oka i kartakteriše je bol u oku, osetljivost na svetlo i čak gubitak vida.

Do sada je jedini lek ta ovu bolest bila transplantacija rožnjače, a sada su lekari našli način da ovo oboljenje oka leče matičnim ćelijama pacijenta.

Call Now Button