Tim austrijskih naučnika otkrio je da su dva gena – TSC/Tuberin i PRAS40 ekstremno važni regulatori u razvoju ranih amniotičkih matičnih ćelija.

Ukoliko su geni isključeni, matične ćelije se ne razvijaju već dolazi do programirane ćelijske smrti (apoptoze).

Grupa predvođena Markusom Hengstschldgerom, koji je direktor Instituta za medicinsku genetiku na MadUni u Beču, bio je u mogućnosti da dokaže da matične ćelije moraju da razviju oba proteina i da budu uključeni u obnovu i procese diferencijacije u ćelijama.

Ljudsko telo održava stabilnu ravnotežu između ćelijske smrti i autolize i obnavljanja tkiva iz matičnih ćelija. Matične ćelije imaju potencijal da se razviju u druge vrste ćelija, kao što su ćelije kože, mišića, nervne ćelije i zbog toga su od ključnog značaja za obnovu tkiva.

Ćelije ljudskog želuca, recimo žive samo dva dana, ćelije kože do četiri nedelje, pluća oko 80 dana, a crvena krvna zrnca 120 dana.

Dva proteina TSC/Tuberin i PRAS40 od ključnog su značaja za ovaj razvoj i odlučuju da li se matične ćelije razvijaju ispravno ili prolaze apoptoze, oblik programirane ćelijske smrti. Stoga oni deluju kao svojevrsni “čuvari”.

Izvor: stemcellresearchnews.com 

Call Now Button