Kada se rodio u jednoj bolnici u Kanadi, Džek nije disao. Lekari su ga užurbano odvojili od majke i pokušali da ga reanimiraju. Uspeli su da spasu život, ali su njegovim roditeljima saopštili i loše vesti.

Njihov dečak je imao hipoksičnu ishemijsku encefalopatiju – oštećenje mozga koje nastaja kada mozak i ostali organi ostanu bez kiseonika zbog niskog dotoka krvi. Džek bi najverovatnije bio suočen sa problemima u rastu i razvoju.

Džekovi roditelji, Stiven Pankrac i Kim Kučer, odmah su kontaktirali banku matičnih ćelija u kojoj su sačuvali krv i tkivo pupčanika kada se Džek rodio. Nakon serije sastanaka načelnika laboratorije i neonatologa iz bolnice, lekari su se složili da probaju novu, eksperimentalu proceduru.

Kada je imao samo 12 dana, Džeku su ubrizgane njegove matične ćelije iz pupčanika, čime je postao najmlađa osoba koja je prošla kroz transplantaciju matičnih ćelija u Kanadi i jedini pacijent koji se lečio od hipoksične ishemijske encefalopatije. Kako se kasnije ispostavilo, verovatno će uskoro biti jedan od mnogih kome je pošlo za rukom da se oporavi uz pomoć sopstvenih matičnih ćelija iz pupčane vrpce.

Samo nekoliko dana nakon transplantacije, Džeku su skinute braunile i prvi put je jeo iz flašice, dok ga je majka držala u rukama. „To je dan kada smo konačno upoznali našeg sina,“ seća se Džekova majka Kim.

Dve godine kasnije, njen sin blista. Ima cerebralnu paralizu i izazovi su pred njim, ali je u razvoju prevazišao sva očekivanja lekara. On je mnogo spretniji i svesniji nego što se mislilo da bi ikada mogao da bude kada se u obzir uzme oštećenje mozga koje je pretrpeo na rođenju. „Dečak konstantno napreduje i odlično reaguje na fizikalnu terapiju,“ kaže njegova lekarka Karen Pejp.
Ona napominje da su se efekti lečenja videli već 24 sata nakon transplantacije i da su bili impresivni.

Kako su roditelji došli do leka za Džeka?

Dok su istraživali bolest od koje je oboleo njihov sin, Stiven i Kim su naišli na rezultate istraživanja doktrorke Džoane Kercberk, koja na Djuk univerzitetu u Severnoj Karolini matičnim ćelijama iz pupčanika uspešno leči neurološka oboljenja kod dece. Roditelji su sa citatima iz naučnih radova otišli kod kanadskih lekara koji su se složili da po prvi put sprovedu sličnu proceduru.

Roditelji su se nakon transplantacije posvetili Džeku i njegovom oporavku, ali i aktivizmu. Oni objašnjavaju drugim parovima koristi koje mogu da imaju ako sačuvaju matične ćelije iz pupčanika svojih beba. „Ne mogu ni da opišem koliko radosti nam je doneo naš sin, niti koliko nade imamo za njegovu budućnost,“ kaže Kim.

Izvor: National Post

Call Now Button