Koliko je roditeljstvo teško sportistima, jer silom prilika, neprestano menjaju mesto stanovanja? Koliko je teško kada je mama odvojena od deteta, a tata u prvim godinama života bebe preuzima ulogu oba roditelja? Naša odbojkašica Ivana Đerisilo možda zna najbolje.

Mlada mama, uspešna sportistkinja, trenutno je u Poljskoj, vredno trenira i radi. Zbog toga će njen dvogodišnji sin Boško do kraja aprila biti u Beogradu sa tatom, njenim nevenčanim suprugom i takođe sportistom, rukometašem Ognjenom Kajganićem.

Najteži je period bez sina

– Znam da me sad čeka najtužniji period. Uvek je tako kad nisam sa njim. Ipak, uprkos svemu i mojim obavezama, trudim se da provodim s njim vreme uvek kad mogu. Bio je sa mnom i u Poljskoj, iz Beograda je došao sa dadiljom, koja je sad već gotovo kao ravnopravan član porodice. Mnogo nam pomaže i zahvaljujući njoj uspevam da budem sa sinom i kad nisam u Beogradu – priča naša odbojkašica Ivana za Bebac, direktno iz Poljske.

Kako kaže, Boško je srećna i vesela beba. Najviše vremena provodi sa sestrom Iris, ćerkom Ivanine rođene sestre. Sa njom odrasta i vole se najviše.

– On provodi sa mnom mnogo vremena u sali, lopta mu je jedna od prvih igračaka. Već je naučio da je mama često na treninzima i prija mu da ide sa mnom. Iako smo često razdvojeni, što me, priznajem, mnogo rastužuje, ispunjava me to što ga vidim srećnog i zadovoljnog. Manjkavost ovakvog načina života je to što Boško stalno menja svoju sobu, sredinu… Oko njega se priča više jezika. Mi u kući govorimo srpski, ali on već broji na engleskom, a poljski sluša kad god dođe kod mene. Ne znam na kom jeziku će progovoriti – kaže mlada mama.

Tata je i tata i mama

Kada je u pitanju njen suprug Ognjen, Ivana priznaje da ne ume da bude skromna.

– Ognjen je savršen otac, nisam mogla bolje da izaberem. U svemu mi pomaže, bukvalno u svemu. Uz mene i Boška je bio od samog rođenja, previjao ga, kupao, hranio, igrao se s njim. Često za sebe govori da je on i mama i tata, jer sad otkad su meni počele pripreme, on provodi mnogo više vremena sa Boškom. Mnoge to iznenađuje, ali ako nam se sin probudi noću, Ognjen je taj koji ustaje. Mene ne dira. Dok je on igrao, ja sam ustajala noću zbog sina. To je razumljivo, on je isto sportista i zna koliko je važno da budemo skoncentrisani i fizički odmorni, a za naš posao je jedan od preduslova upravo miran san.

Iznenadni porođaj

Boško je prevremeno rođena beba. Ivana ga je rodila u 32. nedelji i na rođenju je imao 2,5 kilograma.

– Moje iskustvo iz porodilišta je nesvakidašnje jer nisam ni za šta bila pripremljena. Ni torbu nisam još spakovala za porodilište. Ma ništa! Kad je vodenjak pukao, bila sam zatečena. Odabrala sam Zemunsku bolnicu i porođaj jeste krenuo prirodnim putem, ali se završio carskim rezom. Dojila sam prvih šest meseci i postala donor Banke humanog mleka jer sam mleka imala mnogo. Čak sam i svoje prijateljice uključila u tu priču. Šokantno mi je da danas mnoge majke i dalje ne znaju da postoji opcija gde mogu da doniraju svoje mleko za druge bebe, kojima je ono preko potrebno – kaže Ivana.

I matične ćelije bebe sačuvane u poslednjem momentu

Kako joj je i porođaj krenuo iznenada, tako se kod Ivane i sve ostalo na brzinu izdešavalo.

– Znala sam da hoću da sačuvam matične ćelije mog sina, jer sam sa njihovom upotrebom u medicini upoznata još od 2008. godine dok sam igrala u Cirihu. Tad sam prvi put čula i saznala za šta se sve mogu koristiti. Naš drugar, košarkaš Miroslav Raduljica nam je preporučio nemačku kuću za čuvanje matičnih ćelija Seracell i iako sam bila odlučila da ću to da uradim, do trenutka pucanja vodenjaka još nisam nikog kontaktirala iz te kuće. Tek sam ušla u osmi mesec i mislila sam da je rano. No, kako je porođaj krenuo iznenada, zvala sam ih odmah nakon pucanja vodenjaka i zaista moram da pohvalim besprekornu kurirsku službu Seracella, koja je gotovo u isto vreme po našem dolasku u porodilište već bila tamo – priča Ivana, ne krijući uzbuđenje, koje nanovo preživljava dok prepričava kako se odvijao dan kada je na svet donela sina Boška.

– Ja ne mogu da znam šta će nam budućnost doneti, a čuvanje tog blaga iz krvi pupčanika ne košta, što bi rekli stariji ljudi “careva grada”. Sada sam mirna i ne želim jednog dana da se kajem što to nisam učinila. Odmah po rođenju smo u Seracellu uradili i DNA analize, za skrining metaboličkih poremećaja. Smatrala sam i to važnim s obzirom na to da je beba prevremeno rođena – kaže proslavljena odbojkašica.

Trudnoća i roditeljstvo uz Bebac.com

Zanimljiva je priča mladog para Ivane Đerisilo i Ognjena Kajganića. Kako se mladi, novopečeni roditelji snalaze u ulozi roditelja uvek je prijatno slušati. Ivana ipak priznaje da joj je portal Bebac mnogo doprineo da bolje razume tok trudnoće i postporođajni period.

– Zaista sam svo vreme trudnoće i sve Boškove faze prošla uz Bebac.com. Sve nedoumice ste mi rešavali. pogotovo kad sam bila u iščekivanju kada će Boško prohodati, progovoriti… Hvala vam na svim sjajnim tekstovima. Prosto ne znam kako su se naši roditelji snalazili bez toliko edukativnih stvari kad smo mi bili deca … – zaključila je Ivana za naš portal.

Izvor: Bebac.com

Call Now Button