Nastavak izgradnje Centra za matične ćelije

Izgradnja Centara izvrsnosti, među kojima i Centra za matične ćelije u Kragujevcu, posle dužeg zastoja biće nastavljena, dogovorili su minister prosvete Mladen Šarčević gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i vršilac dužnosti rektra Nenad Filipović.

Preciziran je aneks ugovora koji predviđa prelazak sa gasa na daljinsko grejanje. Istraživački centri u Kragujevcu za čiju izgradnju i opremanje je država obezbedila 14 miliona evra, trebalo bi da budu završeni naredne godine.

Ministar Šarčević za oktobar je najavio i uručenje 210 ključeva za stanove za mlade istraživače, 70 odsto stanova dobiće istraživači iz Kragujevca i okoline a 30 odsto predavači iz sveta.

“Prvog septembra počeće i izgradnja novog dela Studenstskog doma sa 138 mesta za koje je država izdvojila 1,3 miliona. Kragujevac će imati 770 ležajeva u Studentskom domu, što će tek donekle zadovoljiti potrebe studenata”, naglasio je ministar Šarčević.

Kragujevac će dobiti i Naučno-tehnološki park, koji će po rečima Radomira Nikolića biti od velikog značaja za celu Šumadiju.

“U Kragujevac dolaze ozbiljni investitori iz sveta ne zbog jeftine radne snage već zbog odličnih uslova”, dodao je Nikolić i stručnih i obrazovanih kadrova u koje Kraguejvac kao univerzitetski centar decenijama strateški ulaže.

Ministar prosvete Mladen Šarčević najpre se sastao sa gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikoličem i vršiocem dužnosti rektora Nenadom Filipovićem. Obišao je i Centar za matične ćelije čija je izgradnja počela 2005. godine.

Izvor: Nova Ekonomija

Call Now Button