Prva javna banka matičnih ćelija, koja je prema najavama iz Ministarstva zdravlja trebalo da bude otvorena do kraja ove godine, i iz koje će se svi građani, besplatno, moći da dobiju neophodnu medicinsku pomoć u lečenju najtežih bolesti, neće ipak proraditi tako brzo. Na doniranje krvi iz pupčanika beba, za lečenje pacijenata sa donedavno neizlečivim bolestima – leukemijom, tumorima i urođenim poremećajima, pacijenti će morati da sačekaju najmanje još dve godine.

– Kroz projekt „Stvaranje uslova za transplantaciju matičnih ćelija, hematopoeze kod dece“, izdvojili smo novac za otvaranje prve banke matičnih ćelija – kažu u Ministarstvu zdravlja. – Iz budžeta sledeće godine biće izdvojena sredstva za kupovinu opreme i adaptacije prostora. To je samo deo procesa otvaranja i banka svakako neće početi odmah da radi.

Procenjuje se da će samo sređivanje prostora i kupovina opreme koštati 36 miliona dinara.

Dok ne zaživi javna banka, zainteresovani da pohrane matične ćelije svog novorođenčeta, to mogu samo u nekoj od pet privatnih banaka koje imaju predstavništvo u Beogradu. Od kada je Ministarstvo odobrilo uzimanje matičnih ćelija iz pupčanika našim bolnicama i pordilištima, pre tri godine, već je oko 1.500 žena obavilo taj zahvat. Oko 100 porodilja mesečno zamrzava krv iz pupčanika, kao zalog za budućnost svoje dece. Za razliku od privatnih banaka, ćelije iz javne banke biće dostupne svima.

Kada uzorak krvi prođe brojne laboratorijske analize, šalje se firmama koje su specijalizovane za transport i izvoz krvi iz pupčanika u banku u inostranstvu.

TERAPIJA KOD NAS

Matične ćelije u lečenju trenutno se primenjuju na Institutu za majku i dete, Vojnomedicinskoj akademiji i u institutima za hematologiju u Beogradu i Novom Sadu. Svako ko želi da sačuva matične ćelije prvo bi trebalo da se obrati bolnicama koje imaju saglasnost Ministarstva zdravlja za uzimanje, skladištenje i transport matičnih ćelija iz pupčanika u inostranstvo.

21.09.2010.
Izvor: Večernje novosti

Call Now Button