„Zauvek zam zahvalna nesebičnoj majci koja je donirala matične ćelije iz pupčanika svoje bebe i spasila moj život,“ kaže Maj Dong, koja je i sama majka četvorogodišnje devojčice.

Međutim, u julu 2014. godine, niko se nije nadao da će Maj pobediti tešku bolest, jer od 16 miliona registrovanih donora koštane srži nijedan uzorak nije odgovarao njoj. Ona je saznala da ima leukemuju nedugo pre toga, na rutinskim analizama krvi kada je ostala u drugom stanju. Da bi se izlečila, morala je da prekine trudnoću.

Iako se vijetnamska zajednica u Vankuveru podigla na noge u nadi da će među njima neko biti podudaran sa ovom mladom majkom, ni to nije dovelo do uspeha, pa su se lekari okrenuli matičnim ćelijama iz pupčanika. U oktobru 2014. godine, anonimni donor krvi iz pupčanika je spasao njen život.

Godinu dana nakon izlečenja, Maj se na Fejsbuku zahvalila medicinskom timu koji ju je lečio, porodici i prijateljima. „Bili ste uz mene i u dobrim i u lošim trenucima. Uz vašu bezuslovnu ljubav, uspoevala sam da se održim u životu,“ rekla je ova mama. Njen imuni sistem se još u potpunosti nije izgradio i još godinu dana mora da izbegava bliske kontakte sa ljudima, grljenje, dodirivanje i ljubljenje.

Ona napominje da je širom sveta mnogo bolesnih ljudi koji ne mogu da pronađu donora matičnih ćelija. Iako nisu dobili medijsku pažnju kao ona, i oni treba da budu izlečeni.

Što se Maj i njene porodice tiče, važno im je da je ćerkica Elis zdrava i živahna. Kada prođu dve godine od transplantacije i kada se dokaže da je i mama u potpunosti pobedila opaku bolest, razmisliće o tome da ponovo postanu roditelji, jer su pre terapije zamrzli tri embriona.

Izvor: CATV

Call Now Button