Ako izuzmemo slušni aparat, desetogodišnji Hoh Jun Gi izgleda kao i svaki drugi desetogodišnjak. Kod kuće, najviše vremena provodi za lapotopom, gledajući jutjub. U školi ima najviše ocene iz matematike i zanimaju ga prirodne nauke. Njegovi roditelji ga opisuju kao srećnog dečaka.

Ali pre 10 godina, Jun Gi je bio poznatiji kao „dečak iz balona“. Ovaj urođeni poremećaj imuniteta je dobio naziv prema Amerikancu Davidu Veteru, koji je zbog ove genetske anomalije imunog sistema ceo život proveo pod plastičnim balonom koji nije propuštao bakterije i viruse.

Godine 2006. Jun Gi je ušao u istoriju Singapura kao prvo dete koje je spašeno uz pomoć matičnih ćelija iz pupčanika. On je tada imao devet meseci, a podudarni donor je pronađen tri meseca nakon dijagnoze. Ovaj dečak je osvanuo na naslovnicama gotovo svih novina. Sada živi normalnim životom, ali jedan zid u njihovom stanu je oblepljen fotografijama i novinskim člancima, kao podsetnik na to kroz šta je dečak prošao kada je bio sasvim mali.

Zbog potpunog nedostatka imuniteta, on je kao beba bio lečen i od tuberkuloze, koja je izazvala probleme sa sluhom. Međutim, slušnim aparatom i implantom je problem rešen. Roditelji sa njim pričaju o tome da je bio u bolnici, ali on i dalje ne može da shvati od čega je bolovao i kako su ga izlečile matične ćelije iz pupčanika nepoznate bebe.

Nekoliko godina nakon transplantacije, dok se dečakov imuni sistem nije u potpunosti izgradio, samo potpuno zdravi ljudi su smeli da dođu u posetu ovoj porodici. Nije smeo da jede sirovo voće i povrće, a stan u kome je živeo je morao da bude besprekorno čist.

On sada sme da se igra napolju, kao i sva ostala deca, i nema nikakav poseban strah od infekcije. Sme da jede većinu prehrambenih proizvoda, mada se cela porodica pridržava načela zdrave ishrane, bez prerađene hrane i gaziranih pića, a samo retko jedu prženo.

Dečak redovno ide na preglede i uzima lekove za poboljšanje rada štitaste žlezde. Nada se da kad poraste biti naučnik. “Najviše volim hemiju i da posmatram hemijske reakcije,” kaže on. Njegova majka, koja je ostavila posao da bi se brinula o sinu, planira da se uskoro vrati na posao. Sve manje obaveza ima oko brige o dečaku. Ipak – posledice su ostale. Ako se svi u stanu primire, dečak zove roditelje da čuje gde su. A kada napuštaju kuću, roditelje pažljivo zatvaraju sve prozore zbog sinovljeve budućnosti. “I dalje se plašim i učim da ga pustim da živi samostalno,” kaže srećna majka izlečenog dečaka.

Izvor: Singapore Times

Call Now Button