U devetom mesecu trudnoće skoro svakodnevno osećate povremene bolove, stezanje materice, pritisak bebine glavice, kontrakcije… Većini trudnica, a posebno prvorotkama teško je da razluče koji od tih znakova je pokazatelj da porođaj počinje, a koji je samo lažna uzbuna.

Ako govorimo o kontrakcijama, vrlo brzo ćete samo na osnovu njihovog trajanja i intenziteta shvatiti da li su u pitanju prave ili lažne kontrakcije. Po pravilu, ako je porođaj počeo, kontrakcije ne prestaju, već postaju sve učestalije i bolnije. A kada je reč o tome kako prepoznati kontrakcije, najvažnija smernica je da ove kontrakcije u jednom trenutku spontano prestaju, ponekad čak i samom promenom položaja.

trudovi i kontrakcije
Foto: Freepik

PRAVE KONTRAKCIJE

Kada prepoznate kontrakcije koje postaju sve učestalije i bolnije, budite sigurne u to da je vaš porođaj počeo. Kontrakcije predstavljaju stezanje i opuštanje mišića materice, a do njih dolazi pod uticajem lučenja hormona kao što je endorfin. Krajnji cilj kontrakcija jeste spuštanje bebe u porođajni kanal i omogućavanje porođaja prirodnim putem.

Prave kontrakcije ćete prepoznati ukoliko:

  1. Se javljaju u pravilnim vremenskim razmacima (na 20, 10, 5 minuta…) i ako se razmaci između kontrakcija vremenom smanjuju
  2. Njihov intenzitet vremenom postaje jači, kao i neprijatan bol koji ih prati
  3. Ne prestaju bez obzira šta uradili
  4. Osećate ih duž celog stomaka, ali i krsta
  5. Uz njih dolazi i do pucanja vodenjaka ili ispadanja sluznog čepa
  6. Budu praćene dijarejom (ne kod svih trudnica)

Kontrakcije u različitim fazama porođaja

U ranoj fazi porođaja osećaćete kontrakcije slične menstrualnim bolovima, pretežno u karlici i donjem delu leđa. One će se javljati na razmaku između pola sata i pet minuta, a trajaće 30 – 45 sekundi. U aktivnoj fazi kontrakcije traju duže, između 45 i 60 sekundi i javljaju se na svakih 3 do 5 minuta. U toku ove i naredne faze, kontrakcije mogu biti veoma bolne i neprijatne, pa je važno da ostanete fokusirane i disanjem sebi što više olakšate.

Faza tranzicije (poslednja pre rođenja bebe) na sreću traje najkraće, od 30 minuta do dva sata, a tokom ove faze kontrakcije su najduže 60 – 90 sekundi, i javljaju se vrlo često – na svakih 30 sekundi do dva minuta. Ova faza porođaja je svakako najveći izazov za žene, kontrakcije su najbolnije jer predstavljaju poslednji napor tela da majka uspešno rodi bebu.

Vrlo često se kontrakcije u prvim fazama zovu trudovi, a one pre neposrednog rođenja bebe naponi.

lazne kontrakcije u kancelariji
Foto: Freepik

Šta da radite kada počnu kontrakcije?

Ukoliko u toku noću osetiti prve kontrakcije, a i dalje imate potrebu za odmorom, slobodno nastavite da spavate ili ležite. Kada kontrakcije postanu bolnije svakako ćete se probuditi.

Pored odmaranja u ležećem položaju, možete i šetati (po stanu ili napolju), ali u tome nemojte preterivati da se ne biste previše umorili i ostali bez energije i snage onda kada vam najviše bude trebala.

Većini trudnica pomaže i tuširanje, stoga koristite tu mogućnost koliko god vam prija dok ste još kod kuće. Osim toga, redovno se hidrirajte i jedite lakšu hranu, tako što ćete sa vremena na vreme uzimati po par gutljaja i zalogaja.

Kako treba da krenete u porodlište?

U porodilište možete da krenete kada doživljavate kontrakcije koje traju 40 sekundi, a javljaju se na svaka tri minuta. Osim toga, pokazatelj da je vreme za porodilište je i otežano kretanje u toku kontrakcija i čak nemogućnost da pričate dok traju.

LAŽNE KONTRAKCIJE U TRUDNOĆI

Lažne kontrakcije najčešće se javljaju nakon 36. nedelje trudnoće, a njihova osnovna funkcija je da pripreme telo za porođaj. Ponekad su psihički stresne za žene, jer svaki put iznova pružaju pogrešan znak da je reč o početku porođaja. Lažne kontrakcije u trudnoći kod pojedinih žena mogu biti svakodnevnica tokom devetog meseca, dok ih druge žene osete mnogo ređe. U svakom slučaju, ako znate koja je njihova uloga, lakše ćete i podneti njihovo javljanje.

Po ovim znacima prepoznaćete da je reč o lažnim kontrakcijama:

  1. Intenzitet kontrakcija ne pojačava se vremenom
  2. Ne postoje pravilni vremenski intervali u kojima se javljaju
  3. Nisu jako bolne i neprijatne
  4. Ponekad sama promena položaja može da ih zaustavi

Pripremite se za porođaj na vreme

Lažne kontrakcije nas između ostalog upozoravaju da je porođaj veoma blizu i da je vreme da počnemo sa pripremom stvari za porodilište. Ukoliko želite da čuvanjem matičnih ćelija osigurate zdravlje vaše porodice, imajte u vidu da set matičnih ćelija treba da bude kod vas mesec dana pred porođaj.

Call Now Button