Istraživači Medicinskog fakulteta u Džordžiji, sprovode prvo od strane FDA (američka agencija za hranu i lekove) klinički odobreno kliničko ispitivanje, kako bi utvrdili da li infuzija matičnih ćelija iz krvi pupčanika, poboljšava kvalitet života dece sa cerebralnom paralizom.

Studija je uključila grupu od četrdesetoro dece, uzrasta između 2-12 godina, čiji su roditelji deponovali matične ćelije iz krvi pupčanika, u gradu Tuson, Kalifornija. Krv iz pupčanika je bogata matičnim ćelijama, koje mogu da se podele i zamene različite vrste ćelija po celom telu, kaže dr Džejms Kerol, profesor i šef pedijatrijske neurologije na MCG Medicinskom fakultetu i glavni istraživač studije.

Cerebralna paraliza, zbog povrede mozga ili nedostatka kiseonika u mozgu, pre rođenja, ili tokom prvih nekoliko godina, može oslabiti pokrete, učenje, sluh, vid i kognitivne sposobnosti.

Prema podacima Centra za kontrolu bolesti, pogađa od dvoje do troje u hiljadu dece. Istraživanja na životinjama pokazuju da matične ćelije pomažu povređenim ćelijama mozga da se oporave i zamenjuju ćelije mozga koje su umrle, rekao je dr Kerol.

Takođe je izjavio da je autologna transplatacija matičnih ćelija, kod koje je primalac takođe i davalac, najsigurniji oblik transplatacije matičnih ćelija, zbog toga što praktično nema opasnosti od odbacivanja od strane imunog sistema. Iako kontrolisana klinička ispitivanja nisu sprovedena do danas, prethodne studije su pokazale značajno poboljšanje kod dece sa cerebralnom paralizom, oko tri meseca nakon infuzije matičnim ćelijama.

Do sada je ova oblast bila samo anegdota. Iako se terapije matičnim ćelijama uspešno primenjuju više od 20 godina, ova studija nam otvara nove mogućnosti za sprovođenje ovih terapija u lečenju moždanih povreda, za koje trenutno ne postoji lek. Studija će započeti neurološkim ispitivanjem dece od strane dečjih neurologa Elizabet Sekul i Nikol Brokvej. Polovina ispitanika će primiti infuziju svoje krvi iz pupčanika, dok druga polovina prima placebo.

Tri meseca kasnije, deca će se ocenjivati, ali lekari neće znati koja grupa je dobila infuziju matičnih ćelija. Nakon toga, deca koja nisu dobila krv iz pupčanika će primiti infuziju. Deca će se vratiti tri i šest meseci kasnije i za evaluaciju. Istraživači će povremeno procenjivati dečje motorne veštine i neurološki razvoj.

„Za potrebe ove studije mi ne gledamo na matične ćelije kao na mogući lek, već želimo da utvrdimo kako one mogu da pomognu kod ove vrste povreda mozga kod dece”, rekao je dr Kerol. Učesnici studije će biti deca koja ne mogu samostalno da sede sa 12 meseci ili da hodaju sa 18 meseci i moraju biti bez napada ili sa napadima koji su adekvatno kontrolisani.

Da bi se obezbedila doslednost u matičnih ćelijama (iz krvi pupčanika) za preradu, skladištenje i oslobađanje za infuziju, koristi se krv iz pupčanika koja se nalazi u Banci matičnih ćelija. Studija je takođe prima podršku udruženja „Figli Inabili Banca d’Italia”, Italijanske privatne organizacije, koja pruža finansijsku pomoć za roditelje koji ne mogu da plate medicinske tretmane svoje dece.

Izvor: B92