Klinička ispitivanja su započeta za implantat PEC-Direct™ kompanije ViaCyte. Ovaj implantat sadrži matične ćelije koje proizvode insulin kako bi lečile dijabetes tip 1 kod pacijenata. Ukoliko se implantat pokaže uspešnim, to će eliminisati potrebu za pacijente da sami sebi daju insulin.

Nema više injekcija

Foto: Pixabay

Svetska zdravstvena organizacija izveštava da više od 422 miliona ljudi širom sveta živi sa dijabetesom, što je stanje koje može da ima dva oblika. U prvom, imuni sistem tela napada ćelije pankreasa, sprečavajući organ da proizvodi dovoljno insulina [dijabetes tip 1 (T1D)]. U drugom, telo ne zna kako da koristi insulin koji se proizvodi [dijabetes tip 2 (TD2)]. Insulin smanjuje sadržaj glukoze u krvi.

T1D čini približno 10 procenata slučajeva dijabetesa, i za razliku od T2D koji se često može preokrenuti kroz promene u načinu života, kao što su gubitak težine ili povećanje fizičke aktivnosti, naučnici tek treba da shvate kako da spreče ili izleče T1D.

Trenutno, dijabetesom tip 1 se najbolje upravlja balansiranjem doza insulina, ali ovaj metod može biti problematičan u slučajevima visokog rizika i potrebno je vremena da deluje. Štaviše, pacijenti sa hipoglikemijom (niskom glukozom) ne primećuju kada je njihov nivo šećera u krvi opasno nizak. Na sreću, istraživači širom sveta su u potrazi za lekom koji će osloboditi T1D pacijente od njihove zavisnosti od injekcija insulina i od rizičnih situacija kada nivoi šećera padaju jako nisko.

Jedna grupa je možda našla takav lek.

 

Prošle nedelje, kalifornijska kompanija ViaCyte započela je ispitivanja na dva pacijenta sa dijabetesom tip 1 kojima su implantirani PEC-Direct uređaji.

Svaki od ovih implantata veličine kreditne kartice nosi ćelije izgrađene od matičnih ćelija. Ove ćelije su dizajnirane da sazru unutar ljudskog tela u specijalizovane ćelije pankreasa koje imuni sistem uništava. Implantat se postavlja odmah ispod kože i oslobađa insulin kad god je potrebno.

“Pacijenti sa dijabetesom tip 1 i komplikacijama poput hipoglikemije, su u stalnoj opasnosti od niskog nivoa glukoze u krvi koji može da im ugrozi život”, izjavio je istraživač kliničkog ispitivanja Džeremi Petus sa Univerziteta Kalifornija, San Diego, u saopštenju za javnost.

“Postoje ograničene opcije lečenja za pacijente sa visokim rizikom za upravljanje hipoglikemijskim epizodama koje im ugrožavaju život”, dodaje predsednik i izvršni direktor Pol Lejkajnd. “Verujemo da PEC-Direct ima potencijal za drastičnu promenu života ovih pacijenata”.

Nezavisnost od insulina

Foto: Viacyte / PEC-Direct™

Foto: Viacyte / PEC-Direct™

Oslobađanje pacijenata sa T1D od potrebe za konstantnim insulinskim injekcijama nije bio lak zadatak. Istraživači u Finskoj su to istraživali 25 godina, a tek nedavno su uspeli razviti vakcinu za prevenciju dijabetesa tipa 1 – ta vakcina će se klinički ispitivati do 2018. godine.

Uređaj kompanije ViaCyte je još jedno otkriće koje obećava.

Pre prošlogodišnjeg kliničkog ispitivanja, implantati PEC-Direct, koji koriste manju količinu matičnih ćelija, testirani su kod 19 pacijenata sa dijabetesom. Iako su matične ćelije sazrevale u funkcionalne ćelije, ograničeni broj nije bio dizajniran da izleči stanje.

PEC-Direct implantati, koje su prošle nedelje primila dva pacijenta, sadržali su više ćelija. Predviđa se da će za tri meseca od kada sazru, moći da zauzmu mesto injekcijama tako što će automatski oslobađati insulin, kad god je to potrebno.

Ako ovo funkcioniše, jedina stvar koju će T1D pacijenti morati da urade je da uzmu imunosupresivne lekove kako bi se uverili da njihova tela ne odbacuju nove ćelije. To je mala cena koju će platiti za oslobađanje od dnevnih injekcija insulina.

Džejms Šapiro sa Univerziteta u Alberti je za časpois New Scientist rekao: „Neograničeni izvor humanih ćelija za proizvodnju insulina bi bio ogroman korak napred na putu ka potencijalnom leku za dijabetes.“

Izvor: futurism.com

Call Now Button