Lekari u Italiji objavili su da su uspešno koristili lične matične ćelije kod regeneracije tkiva traheje kod dva bolesnika kojima je dijagnostikovan rak dušnika.
Lekari su pomoću matičnih ćelija iz koštane srži stvorili traheje koje su bile biološki identične onima kod pacijemata. Oba bolesnika su bile podvrgnuta transplantaciji početkom jula i bili su pušteni iz bolnice samo nekoliko nedelja posle operacije, prenosi Asošiejted pres.

Jedan od pacijenata je bio u stanju da govori samo nekoliko dana posle operacije, kaže doktor Paolo Makijarini, profesor hirurgije na Univerzitetu u Barseloni u španiji i glavni hirurg na ovim slučajevima.
„Oni su se vratili kući, u stanju su da govore i mogu da se druže sa svima“ rekao je doktor Đovani za Asošijeted pres. „Imati ovakav kvalitet živote je divno.“

Prema rečima dr Marka Ianetonija, načelnik a odeljenja za kardiohirurgiju na Univerzitetu u Ajovi, traheja je osetljiv organ, jer je uglavnom sastavljena od hrskavice, koja je siromašno snabdevena krvlju.

„Jednom oštećna teško se ispravno izleči“, rekao je Ianetoni.

„Izgradnje dušnika“
Rak traheje je otporan na hemoterapiju i zračenje a pokušaji zamene dušnika sa mehaničkim uređajima nisu se pokazale delotvornim.

Međutim, dr Erik Lambright, hirurški direktor plućnih transplantacija na Univerzitetskom medicinskom centru Vanderbilt, rekao je da je korišćenjem spostvenih matičnih ćelija ne samo da se moži pomoći da se obnovi oštećeno tkivo, već bi se potencijalno mogao zaobići rizik da telo odbaci organ dobijen od drugog donora.

„Ovi pacijenti su na neki način osuđeni na veoma težak kvalitet života zbog svoje bolesti i herojski je ako im se omogući normalan život.“ Rekao je Lambright.

Prema Makiajariniju, matična ćelije prikupljene iz koštane srži i nosa pacijanta se razvijaju u dva različita tipa tkiva od ćelija koje liče na one sa površine traheje. Tkiva pokrivaju spoljašne i unutrašnje obloge od donora traheje.

Izvor: Abcnews