Lečenje leukemije matičnim ćelijama iz pupčanika se ponovo pokazalo uspešnim

Iz američkog Sijetla stigla je još jedna važna potvrda o moći matičnih ćelija iz pupčanika. Devojka obolela od leukemije uspešno je izlečena nakon što joj je urađena transplantacija matičnih ćelija iz pupčanika umesto onih iz koštane srži.

Doktori su rekli da hemoterapija neće delovati ponovo i da je jedino rešenje transplantacija i da se donor matičnih ćelija traži, rekla je Kristal Dej koja je 2010. obolela od leukemije.

Ali kako donora koštane srži nije bilo na vidiku, lekari su potražili nešto za šta Dej nije čula nikada ranije – transplatanciju matičnih ćelija iz pupčanika.

Ono što je trebalo da urade jeste da uzmu matične ćelije iz bebinog pupčanika, stave u posebnu vreću i daju ti, rekla je ona.

Kristal Dej

Kristal Dej

Transplantacija je bila rezultat istraživanja grupe lekara koji su za cilj imali da dokažu moć matičnih ćelija iz pupčanika, ali i da potvrde da donor koštane drži za lečenje leukemije više neće biti potreban.

Kristal Dej koja je pristala da joj urade transplantaciju uz pomoć matičnih ćelija iz pupčanika oduševljeno govori o svom slučaju i poziva roditelje da doniraju matične ćelije iz pupčanika.

Drago mi je što je sve uspelo na meni i nadam se da će i drugi moći da iskoriste ovu opciju, rekla je ona za jedan lokalni medij.

Uspeh njenog lečenja došao je u pravom trenutku. Već ranije ona se suočila sa agresivnim povratkom bolesti 2014. godine, a već dve godine kasnije ona je zdrava i bez kancerogenih ćelija u svom organizmu.

Lekari koji su izveli studiju a potom i transplantaciju navode još da ne žele da se transplantacija matičnim ćelijama iz pupčanika više uzima kao alternativa ukoliko nema odgovarajućeg donora za koštanu srž.

Mi definitivno možemo da potvrdimo da sada transplantacija matičnih ćelija iz pupčanika može dostići dovoljno dobre rezultate koji se ne moraju uzimati kao alternativa, rekao je dr Filippo Milano iz Fred Hutch Cord Blood Transplant centra,  koji je obavljao ovu studiju.

Rezultati  studije upotrebe matičnih ćelija iz pupčanika za lečenje leukemije dobijeni su na osnovu 600 pacijenata kojima su transplantirane matične ćelije bilo iz pupčanika ili od nesrodnog donora između 2006. i 2014. godine.

Doktor Milano kaže da su na osnovu toga zaključili da pacijenti kojima su otkrivene kancerogene ćelije mogu imati korist od matičnih ćelija iz pupčanika umesto tradicionalno korišćene koštane srži i njenih matičnih ćelija. Drugim rečima, uz pomoć matičnih ćelija iz pupčanika niko ne mora imati donora koji se poklapa.

Do sada je najveća strepnja svakog pacijena bila da li će imati donora koji će biti kompaktibilan, ali sada možemo ponuditi nadu tim ljudima. Tu je nada i za one koji nemaju donora, a ishod će sigurno biti dobar, optimističan je Milano.

Call Now Button