Pacijentima sa teškim opekotinama je omogućeno brže zarastanje rana zahvaljujući revolucionarnom „pištolju” koji „ispaljuje” matične ćelije direktno u rane.

Ljudi koji se bore sa obimnim opekotinama nedeljama trpe nesnosne bolove ili mesecima čekaju na presađivanje kože. Sve vreme su izloženi vrlo ozbiljnom riziku od infekcija. Zato je od izuzetnog značaja što brže uspostavljanje nove kožne barijere.

Hirurzi obično uzimaju velike delove kože sa drugih delova tela kako bi ih presadili na mesto rane. Proces je izuzetno bolan, a pacijentima često ostaju trajni ožiljci.

Do novog sloja kože za samo četiri dana

Američki naučnici sada koriste novu tehniku koja omogućava pacijentima izrastanje novog sloja kože za četiri dana. Pacijenti koji su se lečili kažu da se njihova nova koža gotovo ne razlikuje od ostatka kože na telu.

Tomas Bold, izvršni direktor kompanije RenovaCare, koja stoji iza SkinGun-a kaže da je ova procedura delotvornija, a novonastala koža je potpuno identična onoj pre opekotina.

Kako je izgledalo lečenje opekotina?

Procedura je sledeća. Prvo se uklanja mali deo zdrave kože, veličine poštanske markice. Sopstvene matične ćelije se zatim uzimaju, razdvajaju i dodaju u posebno napravljen rastvor koji se prska po rani. Ceo proces traje samo 90 minuta.

Pacijenti koji su imali mogućnost da isprobaju novu tehniku kažu da se njihova koža bukvalno ne razlikuje od ostatka kože na telu.
Jedan 43-godišnji muškarac je zadobio opekotinu od vrele vode na levom ramenu i nadlaktici, toliko ozbiljnu da su se pojavili veliki podlivi. Rana je tretirana sa 17 miliona ćelija i za 6 dana se formirala nova koža preko cele rane. Za 6 nedelja je povratio kompletnu pokretljivost.

U drugom slučaju, 35-godišnji muškarac pretrpeo je opekotine na više od jedne trećine tela kada je dodirnuo žicu koja je bila pod naponom. Lekari su pripremili više od 24 miliona matičnih ćelija i poprskali ih po rani. Posle četiri dana, tanak sloj kože je ponovo narastao preko ruku i grudi, područja koja su najmanje bila zahvaćena opekotinama. Posle 20 dana, svi delovi kože na kojima je primenjen pištolj sa matičnim ćelijama su u potpunosti izlečeni.

Razlike između presađivanja kože i nove metode „raspršivanja” matičnih ćelija?

Nova metoda omogućava brže zarastanje rana u odnosu na konvencionalne metode presađivanja kože. „Raspršivanjem” matičnih ćelija pomoću ovog pištolja, mogućnost ostajanja ožiljaka na mestu rana je značajno smanjena.

Ova metoda je trenutno u procesu dobijanja licence za rutinsku kliničku praksu u Americi. Više od 60 pacijenata je izlečeno ovom tehnikom.

Pogledajte video o SkinGun-u:

Izvor: dailymail.co.uk

Call Now Button