Sve je više inovativnih terapija i istraživanja u oblasti regenerativne medicine.

Terapija matičnim ćelijama pruža nove mogućnosti u lečenju ljudi koji boluju od bolesti koje ugrožavaju zglobove, tetive i hrskavicu.

Matične ćelije pomažu ovim bolesnicima da budu pokretniji. Ove terapije su naročito značajne za pacijente kojima standardni tretmani ne pomažu ili u slučajevima kada oboleli žele da smanje stepen u kom zavise od lekova.

Obzirom da matične ćelije brzo i efektno leče povrede, terapija matičnim ćelijama je naročito popularna među sportistima.

Šta je osteoartritis?

Osteoartritis je bolest koja zahvata zglobove i dovodi do oštećenja hrskavice, a vremenom i kostiju. Kretanje ovih pacijenata usled bola vremenom postaje sve ugroženije. Simptomi uključuju bol u zglobovima, preosetljivost i ukočenost. Usled oštećenja hrskavice, kosti postaju nedovoljno zaštićene, a samim tim i podložnije povredama. Smanjeno kretanje dovodi do atrofije mišića, a i ligamenti mogu biti pogođeni.

Dr Čarls Teofilos je jedan od najboljih američkih hirurga i ortopeda. Uspešno primenjuje terapiju matičnim ćelijama za artritis kako bi pomogao pacijentima da se vrate boljem i zdravijem životu u pokretu.

Dr Teofilos je proučavano efikasnost terapije matičnim ćelijama u poboljšanju komplikacija izazvanih osteoartritisom. Tom prilikom koristio je matične ćelije pacijenta.

On je jedan od vodećih neurohirurga u SAD, učesnik brojih kliničkih studija koje su pomerale granice savremene medicine. Osnivač je centra koji pruža efektivne kako hiruške tako i nehiruške tretmane kao opciju u lečenju čitavog niza vratnih i kičmenih oboljenja.

Kako se matične ćelije koriste u lečenju osteoartritisa?

Cilj ovog tretmana je da matične ćelije nakon što dospeju u zglob uspeju da obnove oštećenu hrskavicu. Mezenhimalne matične ćelije su multipotentne i imaju mogućnost da se razviju u hondrocite odnosno ćelije koje formiraju hrskavicu.

Cilj tretmana matičnim ćelijama je ubrizgavanje matičnih ćelija u zglob kako bi se formirala hrskavica.

Nakon što dospeju u tačno određene delove zglobova, matične ćelije mogu da stvore nove ćelije hrskavice i na taj način je regenerišu.

Ovakvi savremeni tretmani, koji predstavljaju uspehe regenerativne medicine otvaraju mogućnost izbegavanja standardnih operativnih zahvata, posebno u slučaju osteoartritisa gde standardni tretmani ne zaustavljau dalje propadanje hrskavice.

Kakvi se rezultati postižu?

Veliki broj faktora utiče na postignute rezultate terapijom matičnim ćelijama. Faktori umnogome zavise od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta, stanja imunog sistema, stepena gojaznosti itd.

Kod sve većeg broja pacijenata terapija matičnim ćelijama se pokazuje kao sigurna i efektivna metoda u poboljšanju mnogih funkcija organizma.

Transplatacija matičnih ćelija u ortopediji u Srbiji?

Srbija ne zaostaje u trendovima vezanim za savremenu regenerativnu ortopediju!

U Kliničkom centru Vojvodine je prošle godine obavljena prva transplantacija matičnih ćelija u nekoj od državnih ustanova u našoj zemlji, na kojoj su pacijentu u koleno implementirane matične ćelije iz karlične kosti.

Više o tome saznajte ovde.

Izvor: palmbeachpost.com
Fotografija: Esther Max

Call Now Button