Istraživači Univerziteta u Tokiju i Univerziteta u Kjotou uspeli su da od matičnih ćelija uzgoje ljudsko uvo na leđima pacova

Naučnici su u eksperimentu koristili matične ćelije koje rastu u hrskavici ljudskog uha, a oblikovali su ih upotrebom razgradivih bioloških cevi.

Tačnije, oni su koristili “indukovane pluripotentne matične ćelije“, odnosno “odrasle ćelije koje su genetičkim reprogramiranjem vraćene u stanje nalik matičnim ćelijama“, objašnjava Nacionalni intsitut zdravlja.

Hrskavica u obliku ljudskog uha ugrađena je ispod kože pacova, gde je rasla dva meseca. Cevi su se razgradile, a pod kožom je ostalo uvo dužine 5 centimetara.

Istraživači smatraju da bi ova tehnologija mogla da bude od koristi u lečenju ljudi koji su rođeni bez ušiju ili sa deformitetima ušiju, piše Japan Tudej . Takođe bi mogla da nađe primenu u hirurškom lečenju osoba kojima su uši oštećene u toku nesreće, dodaje Diskaveri.

Ovo nije prvi eksperiment takve vrste. Istraživači iz Bostona upotrebili su 2013. godine ovčije ćelije, goveđi kolagen i titanijumski žičani ram u obliku ljudkog uha da uzgoje uvo na laboratorijskom pacovu, podseća Diskaveri.

Izvor: B92

Call Now Button