Minhen – Teoretski govoreći u budućnosti bi moglo biti mnogo manje genetskih bolesti pre rođenja i to sve zahvaljujući terapiji matičnim ćelijama: ubrizgavanjem ćelija zdravih gena u telo bebe.

Do sada su ovi pokušaji bili neuspešni, ali američki istraživači su najverovatnije pronašli način za uspešnu terapiju: korišćenjem matičnih ćelija majke za terapiju majke.

“Činjenica da postoje problemi sa terapijom matičnim ćelijama za nerođenu decu bila je zaista zbunjujuća”, kaže koautor studije Kizhi Tang sa Univerziteta Kalifornija iz San Franciska. Zato što je dečji imuni sistem veoma tolerantan i prihvata strane ćelije. Umesto toga, ubrizgane ćelije su se poništavale.

Tim pod vođstvom Tanga je sada konačno otkrila uzrok problema: Nisu bile ćelije imuneteta deteta agresor, već majke. Naučnici su tako otkrili i da je u krvi deteta prisutno 10 % majčinih ćelija – uključujući ćelije imuniteta, što je mnogo više nego što su ranije mislili.

Eksperimenti na životinjama su pokazali da je prenatalna genska terapija uspešna kada su određene ćelije imuniteta prethodno filtrirane iz krvi majke – i to tzv. T ćelije, koje su dovele do neuspeha i sprečile lekovito delovanje.

Ova mera je nepotrebna ako istraživači koriste matične ćelije koje potiču od majke. “Dok god se transplantirane matične ćelije slažu sa majčinim, čini se da je nevežno da li odgovaraju detetu”, kaže vođa istraživanja Amar Nijagal. Treba napomenuti i da je korist matičnih ćelija bila evidentna kada su se trudnica i njen fetus međusobno tolerisali.

Rezultati ovih istraživanja biće objavljeni u Magazinu o kliničkim ispitivanjima.

Izvor Netdoktor.de

Call Now Button