Naučnici su transplantacijom matičnih ćelija mišića došli do iznenađujućih rezultata: stanje povređenog mišića ne samo da se popravilo, već je takođe postalo imuno na prirodne procese starenja. Zasada su istraživanja rađena na miševima, ali to je takođe velika nada za lečenje i ljudi.

Naučnici na čelu sa Bredli Olvinom sa Kolorado Univerziteta ugadili su tromesečnom mišu sa povredom mišića noge mišiće matičnih ćelija drugih miševa. Nakon dve godine, pokazalo se da se povećala mišićna masa, ali i da nema prirodnih procesa starenja. Ovi zapanjujući efekti su se ipak pokazali efikasni samo u slučaju transplantacije na povređeni mišić.

Ukoliko se matične ćelije koriste na zdravom tkivu, ćelije mišića normalno stare. Šta je razlog zaustavljanja starenja mišića u ovim slučajevima, naučnici još uvek ne mogu da daju odgovor. Ipak, oni već sada pokušavaju da prenesu rezultate i na ljude, tačnije pokušavaju da tranplantiraju mišićne matične ćelije čoveka na miša. Ako se rezultati pokažu kao pozitivni, biće to nova nada za lečenja osoba sa hroničnim degenerativnim bolestima mišića i mišićnih atrofija.