Injekcija matičnih ćelija donora, data uz transplantaciju bubrega, mogla bi da zameni doživotno uzimanje imunosupresiva – lekova koji potiskuju imuni sistem i sprečavaju odbacivanje novog bubrega.

Prvi testovi koji su obavljeni u američkim bolnicama su bili uspešni kod malog broja pacijenata. Žurnal „Science Translational Medicine“ objavio je kako većina ispitanika više ne uzima lekovi koji sprečavaju odbacivanje bubrega.

Stručnjaci kažu da bi ovo otkriće moglo značajno da utiče na oblast transplantacije organa.

Jedan od osnovnih problema kod transplantacije organa jeste mogućnost da organizam odbaci novi organ prepoznajući ga kao „strano telo“ i tada počne da ga odbacuje.

Kako bi se ovo sprečilo, pacijenti su prinuđeni da doživotno uzimaju jake lekove koji potiskuju njihov imuni sistem. Ovi lekovi, kao i svaki drugi, pomažu kod jednog problema ali stvaraju i nove – visok krvi pritisak, dijabetes kao i potencijalno opasne infekcije.

Studiju su obavili istraživači sa Univerziteta u Luisvilu i lokalnoj bolnici u Čikagu i ona je uključila osam pacijenata.

Njihov bubreg je stigao od živog donora od koga su uzete matične ćelije iz krvi. Pacijenti su, pre same procedure primanja bubrega, prošli tretmane radioterapije i hemioterapije kako bi njihov imuni sistem bio potisnut.

Potom je usledila transplantacija a par dana kasnije i injekcija matičnih ćelija.

Iako su pacijenti na početku ipak krenuli sa imunosupresivnim lekovima, cilj je bio smanjivati doze i vremenom ih potpuno ukinuti.

Pet od osam pacijenata je uspelo u ovoj ideji, već u roku od godinu dana. Jedna od njih je i 47-ogodišnja Lindsi Porter koja kaže: „Znam sa kojim se sve izazovima susreću ljudi koji imaju transplantiran organ. Ipak, ja se osećam tako zdravo sada.“

Dr Džozef Levental sa Northwestern Univerziteta za BBC objašnjava „Preliminarni rezultati studije mogu imati neverovatan uticaj na transplantaciju organa u budućnosti. Ove tehnike bi pre svega mogle da poboljšaju život pacijenata koji su dobili transplantaran organ.“

Iako su matične ćelije od donora organa korišćene i ranije, ovo je prvi put da su upotrebljene u situaciji kada donor i primalac nisu u srodstvu i nisu imunološki čak ni slični.

09.03.2012.
Izvor: B92 

Call Now Button