Roditelji koji se odluče da čuvaju matične ćelije iz krvi pupčanika svojih mališana obično kao glavni razlog navode da na taj način žele da učine za svoju decu sve što je u njihovoj moći da ukoliko im zatrebaju u budućnosti imaju i tu alternativu za lečenje.

Zašto je značajna krv iz pupčanika?
Pupčanik je glavna veza između majke i bebe tokom trudnoće. Preko pupčane vrpce beba dobija hranu i kiseonik koje u posteljici preuzima iz majčinog krvotoka, a arterije odnose otpadne materije. Kada se beba rodi pupčana vrpca se preseca, a krv koja ostaje nakon rođenja u pupčanoj vrpci i posteljici je izuzetno korisna, jer matične ćelije koje sadrži pomažu u lečenju raznih bolesti. Do sada su se matične ćelije najviše koristile pre svega za lečenje leukemije i širom sveta više od 10000 pacijenata imaju nemerljivu korist od njih.

Matične ćelije iz krvi pupčanika korisnije su od odraslih matičnih ćelija, pre svega zbog toga što su mlade, još nisu specijalizovane za određeni tip tkiva ili organa i što je posebno važno na njih nije bilo negativnog uticaja spoljašnje okoline, kaže Volfam Ebel pedijatrijski onkolog i ekspert u oblasti matičnih ćelija iz “Berlin Charite”. Ono što je takođe značajno je i činjenica da je prikupljanje matičnih ćelija iz krvi pupčanika potpuno bezbolna procedura, dok je procedura kod donacije koštane srži komplikovana i bolna.

Da li je bolje donirati ili čuvati matične ćelije u privatnoj banci?
Čuvanje matičnih ćelija u privatnim bankama se plaća, ali što je najvažnije u tom slučaju su dostupne roditeljima, odnosno kasnije deci kada im zatrebaju.

Sa druge strane ukoliko odlučite besplatno da donirate matične ćelije one će biti na raspolaganju pacijentima kojima su one potrebne za lečenje, ali vi nemate prava na njih. Osim toga, u Srbiji još uvek ne postoji javna banka matičnih ćelija.

03.02.2011.