One su uporne regije masnog tkiva koga želimo da se otarasimo. Ali višak kilograma koji mi nazivamo “ljubavnedrške ” mogu imati neočekivanukorist – nudeći vrlo neobičan lek za dijabetes.

Naučnici iz Bazela u Švajcarskoj kažu da su uspeli da genetski reprogramiraju matične ćelije iz struka i pretvore ih u ćelije koje proizvode insulin.

Istraživači su uzeli matične ćelije iz masnog tkiva 50-godišnjeg muškarca i genetski ih reprogramirali da se razviju u beta ćelije. Kada su se našle u prisustvu glukoze, beta ćelije su počele da proizvede hormon insulin – kao i prirodne beta ćelija u pankreasu. Izveštaj koji je objavljen u časopisu Nature Communications predststavlja nadu za osobe sa ovom hroničnom bolešću.

Istraživači uzimaju nezrele matične ćelije i dodaju veoma kompleksnu mrežu gena. Ova mreža je dizajnirana da reprodukuje ključne faktore rasta kako ćelije sazrevaju.

Vodeći istraživač Martin Fussenegger, profesor biotehnologije i biotehnike na Katedri za Biosistemsku nauku i inženjerstvo u švajcarskom federalnom Institutu za tehnologiju, kaže da je od suštinskog značaja da se reprodukuje prirodni proces u najvećoj mogućoj meri da bi beta ćelije normalno funkcionisale.

– Vreme i količine ovih faktora rasta su izuzetno važni – rekao je on, dodajući da su do sada naučnici dodavali razne hemikalije i protein matičnim ćelijama korišćenjem pipete.

– Nije samo jako teško dodavati prave količine ovih komponenti u pravom trenutku, već je neefikasano i nemoguće kontrolisati u većoj razmeri – izjavio je on. – Nasuprot tome, novi proces uspešno transformiše tri od četiri matične ćelije iz masnog tkiva u beta ćelije. Ipak, potrebno je još rada da bi se dobile beta ćelije koje proizvode onoliko insulina kao prirodne beta ćelije. I ćelije još nisu presađene u pacijenta – rekao je on.

Call Now Button