Mogu li matične ćelije iz pupčanika jednog dana izlečiti srce Vašeg deteta?

Savremena medicina se ubrzano približava mogućnosti da ne koristi u lečenju srca samo nove, zdrave srčane ćelije dobijene iz sačuvanih matičnih ćelija deteta, već da koristi iste i za zamenu oštećenih ćelija. Na ovaj način se približavamo još efikasnijem načinu lečenja bolesti srca, ali i potencijalno drugih ozbiljnih bolesti. 

Važno je znati da srčana oboljenja predstavljaju najveću pretnju našem zdravlju, najčešći su uzrok smrti u svetu, kao i kod nas. Američko kardiološko društvo izveštava da su kod njih srčana oboljenja uzrok 17.3 miliona smrtnih slučajeva svake godine i da se očekuje porast na više od 23.6 miliona do 2010 godine. Bolesti srca i krvnih sudova uzrok su smrti svake druge osobe u našoj zemlji , podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović – Batut”, što nas svrstava u grupu zemalja sa visokim rizikom za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti.

Međutim, nova nada za izlečenje je već uveliko na vidiku. Matične ćelije su u glavnom fokusu medicinskih istraživanja poslednjih godina, pre svega zbog svog jedinstvenog potencijala za neinvazivno i potpuno izlečenje zamenom ili popravljanjem oštećenih srčanih ćelija. Rezultati kliničkih istraživanja, ali i kliničke prakse su veoma pozitivni, jer ova metoda lečenja je već u primeni, dok se novi terapeutski modaliteti još efikasnije njihove primene intenzivno istražuju.

Pomoć u oporavku nakon srčanog udara

Iako veći broj pacijenata preživi srčani udar, često ostaju trajne posledice jer je srce nepovratno oštećeno. Iz tog razloga, naučnici istražuju mogućnost primene matičnih ćelije radi popravljanja oštećene funkcije srca nakon bolesti.

Odmah nakon srčanog udara, telo oslobađa sopstvene matične ćelije radi oporavka, ali to nije dovoljno da bi se oštećenja srčanih struktura popravila. Jedna engleska klinička studija sprovedena na univerzitetu u Edinburgu koja je u toku, ispituje mogućnost da se prirodni proces oporavka značajno pojača  davanjem velikog broja pacijentovih matičnih ćelija direktno u deo srca gde postoji oštećenje tkiva.

Ispitivanje je obuhvatilo 44 bolesnika koji boluju od srčane slabosti kao posledice srčanog udara. Prvi objavljeni rezultati preliminarne ili tzv. ‘’pilot’’ studije za sedam lečenih pacijenata, bili  su veoma pozitivni. Čak za njih šest je dokazano značajno poboljšanje srčane funkcije do nivo gotovo normalne.

Matične ćelije regenerišu i popravljaju izgubljenu funkciju srca

Pomoć oštećenom srcu u sopstvenoj regeneraciji je danas predmet neprekidnih kliničkih istraživanja, koja traju još od otkrića italijanskih naučnika 2003. godine – da srce oslobađa vlastite matične ćelije u pokušaju popravke oštećenja. Glavni fokus aktuelnih medicinskih istraživanja je na koji način ove matične ćelije instruirati tako da izgrade potpuno novo i funkcionalno mišićno tkivo srca.

Američko kardiološko udruženje je nadavno objavilo rezultate kliničkog ispitavanja koje su sproveli na pacijentama sa srčanom slabošću koji su intravenski primili infuzijom matične ćelije. Grupa pacijenata koja je primila matične ćelije je pokazala značajno unapređenje srčane funkcije, bez ikakavih neželjenih efekata ove terapije.

Realna šansa za lečenje urođenih srčanih mana

Još jedna potencijalno značajna oblast medicinske primene za lečenje matičnim ćelijama su urođene srčane mane, koje prate nedostaci u strukturama srčanog tkiva prisutni odmah po rođenju deteta. Naučnici istražuju mogućnosti zamene srčanih zalistaka novim, dobijenih od matičnih ćelija obolelog deteta u vidu ćelijskog grafta pripremljenog u laboratoriji.

Krajnji cilj je da se postigne mogućnost dijagnoze urođene srčane mane kod deteta pre ili odmah nakon njegovog rođenja, da bi se matične ćelije odmah uzele iz pupčanika bebe, od istih pripremio ćelijski graft u laboratoriji i potom implantirao u srce novorođenčeta. Novi graft kao deo sopstvenog tkiva  nastavlja da raste sa detetom rešavajući u potpunosti dijagnostikovanu srčanu manu.

Banka matičnih ćelije iz pune krve pupčanika

Matične ćelije iz pune krvi pupčanika danas nesumnjivo predstavljaju prvi izbor najefektnije zaštite koju možemo pružiti svojoj deci od realne pretnje i rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Matične ćelije predstavljaju utemeljenu i efikasnu terapijsku alternativu visoko rizičnim i skupim kardio-hirurškim operacijama.

Mnogo roditelja  kod nas,  ali i širom sveta, je prepoznalo ovu potrebu, ali i roditeljsku obavezu – da zarad zaštite zdravlja svoje dece, daju na skladištenje matične ćelije uzete iz pune krvi pupčanika odmah po njihovom rođenju. To može biti vrlo mudar izbor, posebno za one sa postojećim  bolestima u svojoj porodici. Takođe, to može biti ključna odluka, kada se pojavi neočekivana bolest, ne samo srca, već i drugih bolesti, kao što su  naprimer leukemija, talasemija ili srpasta anemija.

Konačno, doživotno skladištenje matičnih ćelija pomaže nam da brojne terapijske mogućnosti držimo otvorenim, za dobrobit svojih najmilijih.

Izvor: Linkedin

Call Now Button