Doktor Džejms Baumgartner, pedijatrijski neurohirurg u bolnici u Floridi, pokušava da ustanovi da li matične ćelije iz pupčane vrpce mogu da pomognu bebama koje su preživele moždani udar neposredno pre rođenja.

Ova vrsta moždanog udara dešava se kod jednog od 1000 do 3000 novorođenčadi. Te bebe obično budu rođene sa cerebralnom paralizom, imaju kognitivne probleme, teško hodaju i kontrolišu bešiku, a mogu i da boluju od epilepsije koja se teško kontroliše.

“Ono što pokušavamo da saznamo je da li nervni sistem može da se obnovi uz pomoć ćelijske terapije” kaže dr Baumgartner, koji je hirurški direktor Centra za epilepsiju u Bolnici za decu na Floridi.

Mala studija je u veoma ranoj fazi i veoma je izazovna, jer postoje velike razlike u jačini i posledicama moždanog udara kod dece. Bolnica radi sa najvećom privatnom bankom matičnih ćelija CBR da pronađe porodice koje su voljne da se uključe u ovaj program, a imaju decu koja su doživela moždani udar pre rođenja. Ako se kvalifikuju za ovu studiju, porodice dolaze u bolnicu na tretman koji traje jedan dan i na nekoliko kontrola.

Cilj istraživanja je da se vidi da li je ubrizgavanje matičnih ćelija iz pupčanika bezbedna opcija, kao i da li pomaže deci da poboljšaju pokrete ruku, kontrolu bešike i da li se smanjuje broj epileptičnih napada.

“Koristićemo najsavremenije metode snimanja nervnih ćelija kako bismo videli da li smo i na koji način promenili putanju nervnih impulsa, uz pretpostavku da, ako se sačuva više moždanog tkiva, pacijentu bi trebalo da bude mnogo bolje,” kaže dr Baumgartner.

Dosadašnje studije pokazuju da događaji poput moždanog udara aktiviraju imuni sistem, koji onemogućuje obnovu nervnog tkiva. “mene su učili da se čovek rodi sa svakom nervnom ćelijom koju će imati do kraja života i da se nervne ćelije ne obnavljaju. To nije istina i mi sada proučavamo regeneraciju mozga i uticaj imunog sistema na oporavak,” smatra on.

Ovaj lekar sprovodi još jednu malu studiju u kojoj ispituje uticaj matičnih ćelija iz pupčanika na mogućnost lečenja gubitka sluha kod dece.

Izvor: Orlando Sentinel

Call Now Button