Prva beba na svetu uspešno se izborila sa retkim genetskim poremećajem funkcionisanja crevnog sistema nakon transplantacije matičnih ćelija iz pupčanika.

Beba je matične ćelije primila 31. jula u dečijoj bolnici Fundan univerziteta, kada je imala samo šest meseci. Početkom novembra, osoblje bolnice je sa roditeljima proslavilo bebicin odlazak kući. Devojčica Žao Jiaksin sada ima deset i po meseci.

Ne postoje istraživanja u kojima su se matične ćelije iz pupčanika koristile za inflamatornu bolest creva izazvanu genetskom mutacijom IL-10 RA. Do sada se ova retka bolest lečila matičnim ćelijama iz koštane srži.

“Za razliku od transplantacije koštane srži, uzimanje krvi iz pupčane vrpce je bezbolno za donora – mamu i bebu koja se tek rodila,” kaže direktorka bolnice Žai Ksijaoven. Nakon transplantacije, testovi su pokazali da se 98,6% matičnih ćelija dobro primilo i da su popravile genetski nedostatak koji je ova bebica imala.

Što se tiče izlečene devojčice Žao Jiaksin, ona više ne mora da se hrani preko infuzije i može da popije po 60 mililitara mlečne formule svaka dva sata. Ona raste i dobija na kilaži, a lekari za nju kažu da je“ čudo života“.

Žao je rođena 26. januara 2015. godine u ruralnom delu kineske provincije Henan. Kada je imala nedelju dana, dobila je jaku dijareju praćenu temperaturom, a lečenje u nekoliko bolnica u kojima je bila kao beba nije urodilo plodom. jedini lek su bile matične ćelije iz pupčanika, a porodica je imala sreće da pronađe podudarnog donora u banci matičnih ćelija u Šangaju.

Lekari kažu da je bebicinom oporavku doprinela i spremnost roditelja na saradnju i njihovo prihvatanje tretmana koji su bili neophodni.

Call Now Button