Molor Batkhujag voli zvuk muzike, ali postoji samo jedna pesma koju osoblje Sidnejske Dečije Bolnice Randvik žele da mu je pevaju.

Pesma: „Engraftment Song“ (Pesma o prihvatanju) u izvođenju grupe Abba’s Dancing Queen pevana je zbog proslave uspešne transplantacije krvi iz pupčane vrpce.
„Postoji šansa da će, u jednom u deset slučajeva, presađene ćelije biti odbačene, tako da je uvek prisutno nestrpljenje kod pacijenata, porodice i zaposlenih“, rekao je direktor programa i lečenja doktor profesor Trejsi Brajan. „Mi pevamo deci da proslave prve znake prihvatanja i rasta novih, doniranih ćelija.“

izlecen maticnim celijama iz pupcanika
10. marta, trogodišnji pacijent oboleo od leukemije postao je 1000-ti pacijent kome je obavljena transplantacija pomoći matičnih ćelija iz pupčanika ili kostne srži. Program koji je započeo 1975. godine je podigao procenat uspešnosti sa 70% na čak 90% u protekloj decenije.
Profesor O Brajan je rekao da pre 10 godina ovaj mališan verovatno ne bi imao šansu da preživi, ali su sada opcije lečenja mattičnim ćelijama mnogo šire.

„Transplantacija matičnih ćelija je bio jedini potencijalni lek za malog Molora“ rekao je profersor O Brajan. „Nažalost, Molor je mongolskog porekla i teško je bilo naći kompatabilnog donora matičnih ćelija iz koštane srži, pa je spas špotražena u javnim bankama matičnih ćelija iz pupčanika. Kompatabilne matične ćelije iz krvi pupčanika su pronađena u inostranstvu i hitno su dopremljene kako bi smo ih pripremili za Molorevo telo“.
Moloru je dijagnostikovan leukemija u maju 2014. Period remisije je trajao 15 meseci a onda se rak vratio u decembru.

izleceni decak sa bratom

U roku od 24 sata od kada je čula ove strašne vesti, Molorova mama je na svet donela Molorovog brata Mogula. Ona kaže da je, uprkos više od 20 operacija i 15 lekova za hemoterapiju, Molor uvek nasmejan. „On voli da se smeje i igra sa ljudima, on je i dalje tako srećan dečak“, rekla je ona.

Call Now Button