Koliko je naporan i težak put do pobede, sportisti možda najbolje znaju: Neki od najuspešnijih srpskih reprezentativaca i olimpijaca do medalje su stigli tek pošto su izlečili teške tegobe i povrede. A malo ko zna ko je čovek iz senke, koji već godinama uspešno leči naše sportiste.

Prof. dr Dušan Marić, među prvima je počeo da primenjuje matične ćelije u ortopediji u Srbiji. Svakodnevna slika u ordinaciji u Novom Sadu zato je pomalo i neobična: tamo se na jednom mestu mogu sresti najuspešniji srpski sportisti – atletičarke Ivana Španović i Olivera Jeftić, odbojkašica Maja Ognjenović, desetobojac Mihail Dudaš, reprezentativac u kajaku Marko Novaković, plivač Velimir Stjepanović, fudbaler Nikola Žigić i još mnogi drugi…

Koliko je značajan za sportiste, svedoči i činjenica da je jedan deo ženske odbojkaške reprezentacije išao kod njega na specijalno saniranje povreda, pre zadnjih Olimpijskih igara. Izlečio je stotine sportista sa povredama mišića, ligamenata i uganuća zglobova, iz Srbije i regiona, a u intervjuu za list „Sport“ kaže da uspeh izlečenja i brz povratak takmičenjima pripisuje modernoj metodi lečenja u kojima koristi matične ćelije.

– Svaki sport ima svoju slabu tačku. Kod fudbalera su to kolena, kod atletičara i košarkaša skočni zglob, kod rukometaša, vaterpolista i odbojkaša ramena i rotatorne manžetne, kod bacača kugle laktovi… Nema sporta iz kog mi nisu bili pacijenti. Ključ našeg uspeha je u tome što se ne bavimo sanacijom bola, već oktrivamo njegov uzrok – objašnjava dr Marić za list “Sport”.
Kako kaže, najčešća povreda kod srpskih sportista je povreda meniskusa. Ono što razlikuje njegovu proceduru lečenja je to što meniskus ne vadi iz kolena, nego ga ušiva i stimuliše matičnim ćelijama do oporavka.

– Artroskopiju kolena izvodimo uz pomoć kamere koju ubacujemo u koleno. Mada se pacijenti najbrže vraćaju sportu ako se meniskus izvadi, mi to ne radimo, jer to dovodi do propadanja strukture kolena, što sportistima automatski vremenski skraćuje karijeru i već mu je sledeća sezona pod znakom pitanja. Ovako imaju dugoročniju karijeru i sačuvan meniskus – navodi dr Marić i dodaje da lečenje traje tri do šest meseci, a uspešnost je veća od 80 posto.

Uspešno se u njegovoj ordinaciji rade i transferi matičnih ćelija u cilju regeneracije defekata hrskavice kod kolena i skočnog zgloba, a sportisti se već posle svega šest nedelja vraćaju treninzima.

– I povrede prednjeg ukrštenog ligamenta česta je povreda kod naših reprezentativaca, a tada radimo transplantaciju ligamenata. I u ovoj proceduri koristimo matične ćelije koje omogućavaju brže srastanje transplantata u kost i na taj način omogućava povratak treninzima već posle dva meseca – kaže dr Marić, zaključivši da sa ponosom isprati svaki uspeh svojih pacijenata u osvajanju medalja.

Izvor: Bebac.com

Call Now Button