Istraživači s Jejla otkrili su da signali iz matičnih ćelija u masnom sloju kože mogu da uzrokuju rast nove kose, što bi moglo da pomogne naučnicima da razviju nove tretmane za gubitak kose, izvestio je u petak američki magazin Time.

Studija na miševima mogla bi da dovede do boljeg razumevanja i tretmana u lečenju ljudske ćelavosti.

Naučnici znaju da muškarci s klasičnom muškom ćelavošću još uvek imaju matične ćelije koje su potrebne za rast kose u korenu folikula, ali su te ćelije u mirovanju i ne mogu da podstaknu rast. Takođe je poznato da je matičnim ćelijama u folikulu dlake potreban signal iz kože za rast kose. Odakle ti signali dolaze je glavno pitanje.

Tim naučnika s Jejla je objavio da je utvrđeno četverostruko povećanje broja “prekursora” (prethodnica) masnih ćelija u koži oko folikula kose, kada je počela da raste.

Oni su proučavali defektne miševe, koji nisu mogli da proizvedu te masne ćelije. Kosa obično raste u ciklusima, ali kod defektnih miševa, folikul ostaje zarobljen u fazi mirovanja unutar ciklusa. Naučnici su ubrizgali masne ćelije iz zdravih miševa u defektne miševe. Dve nedelje kasnije, folikul kose počeo je da raste.

Istraživači su takođe otkrili da prethodnica masne ćelije proizvodi iz trombocita izvedeni faktor rasta – na nivou 100 puta većem od okolnih ćelija, što izgleda da pokreće folikul na rast kose. Ubrizgavanje faktora rasta u kožu defektnih miševa uspelo je da pokrene rast kose u 86 posto folikula.

Naravno, naučnici će morati da dokažu da je ćelijska signalizacija povezana sa ćelavošću kod ljudi ista kao kod miševa. Ako je tako, otkriće bi moglo da pomogne u razvitku novih tretmana za gubitak kose, prenosi Hina.

“Ako bi moglo da se postigne da te masne ćelije u koži komuniciraju s uspavanim matičnim ćelijama na dnu folikula kose, moglo bi da se omogući da kosa opet raste”, istakla je u saopštenju Valeri Horsli, profesorka katedre molekularne, ćelijske i razvojne biologije na Jejlu i glavna autorka studije.