Matične ćelije prikupljene iz ćelija srca samog pacijenta, mogu se koristiti za lečenje srca nakon infarkta, smatraju američki lekari.

Te ćelije imaju sposobnost da se pretvore u ćeliju bilo kojeg tkiva u ljudskom organizmu, zbog čega naučnici širom sveta eksperimentišu sa matičnim ćelijama.

Infarkt se događa kad srcu nedostaje kiseonika, na primer, kad postoji ugrušak koji onemogućava dotok krvi do srca. U procesu zarastanja srca mrtvo tkivo zamenjuje se ožiljkom koji ne kuca kao mišići srca, pa se zato smanjuje sposobnost srčanog mišića da pumpa krv u telo.

Lekari širom sveta pokušavaju da regenerišu srce tako da zamene ožiljak koji ostaje nakon srčanog udara zdravim tkivom koje ima sposobnost pulsiranja.

U seriji eksperimenata, lekari su pacijentima mesec dana nakon infarkta u venu u vratu uveli cevčicu. Venom su stigli do srca odakle su izvadili malu količinu matičnih ćelija.

Nakon uzgoja u laboratoriji matične ćelije vraćene su u srčane arterije. Oštećenje ugroženog područja srca koje je iznosilo otprilike 24 odsto u roku od šest meseci nakon tretiranja matičnim ćelijama smanjilo se na 16 odsto. Za godinu dana ožiljak se smanjio na 12 odsto. Ipak, i pored poboljšanja, snaga pumpanja krvi nije se vratila na nivo pre srčanog udara, prenosi BBC.

20.02.2012.
Izvor: Mondo

Call Now Button