Prva klinička studija u kojoj će se matične ćelije ubrizgavati bebama koje još nisu rođene, najavljena je u Švedskoj i Engleskoj.

Lekari u bolnici Grejt Ormond u Londonu i u Karolinska institutu u Stokholmu se nadaju da će matične ćelije, koje mogu da se pretvore u različita tkiva, pomoći bebama koje pate od sindroma lomljivih kostiju – osteogenesis imperfecta. Procenjuje se da jedna u svakih 25.000 rođenih beba ima neki oblik ove anomalije, koja je nasledna. Za neke bebe je ova bolest smrtonosna, dok druga deca žive sa velikim problemima: i do 15 puta godišnje slome neku kost, lome im se i zubi, a vrlo često im je oštećen sluh i imaju zastoj u rastu.

Ova bolest nastaje kao genetska greška koja prouzrokuje da kolagen koji daje čvrstinu kostima bude lošeg kvaliteta, a u nekim slučajevima se čak ni ne proizvodi. Matične ćelije, koje će se ubrizgavati nerođenim bebama, trebalo bi da daju organizmu pravi recept za građenje kostiju.

Profesorka Lin Četi iz bolnice Grejt Ormond će se baviti genetskim testovima koji će pomoći u ranoj dijagnostici bolesti. „Ovo je veoma ozbiljan poremećaj. Naš cilj je da vidimo da li terapija matičnim ćelijama dok je beba još u materici može da ublaži težinu bolesti i smanji broj preloma kostiju kad se beba rodi,“ kaže ona.

Ovo je prva klinička studija koja koristi matične ćelije kao tretman za nerođene bebe. Smatra se da će ona pomoći da se pronađe lek još pre rođenja i za druge bolesti koje se leče matičnim ćelijama, kao što je Dušenova mišićna distrofija i ostali poremećaji kostiju.

Za sada će studija obuhvatiti 15 beba za koje se zna da će biti rođene sa sindromom lomljivih kostiju kojima će matične ćelije biti ubrizgane pre rođenja (između 20. i 34. trudnoće majke) i odmah nakon rođenja. Drugih 15 beba će biti lečene samo nakon rođenja, a naučnici će upoređivati čvrstinu kostiju i broj preloma kod obe grupe. Očekuje se da će rizik od odbacivanja matičnih ćelija biti jako nizak.

Bebama će biti ubrizgavane matične ćelije koje se pretvaraju u zdravu kost, hrskavicu i mišiće. Već je dokazano da tretman matičnim ćelijama pomaže bebama obolelim od ove bolesti i da su im simtomi nakon terapije značajno slabiji. Terapija matičnim ćelijama dok je beba još kod mame u stomaku je pokušana dva puta do sada, ali bez kontrolisane kliničke probe ne može se govoriti o njenim efektima.

Ova klinička studija će početi u januaru 2016. i primaće nove pacijente naredne dve godine.

Šta kažu oboleli?

Dvadesetogodišnji Englez Adam je rođen sa slomljenim rukama i frakturom kičme. Kaže da je njegov najveći problem u detinjstvu bila činjenica to što je morao da nauči da se nosi sa osetljivošću svojih kostiju. Nije siguran koliko je puta u životu lomio neku kost, ali misli da je broj preloma negde između 30 i 40.

Adam inače ima manje preloma od prosečne osobe koja je rođena sa dijagnozom osteogenesis imperfecta, ali njegovi prelomi zarastaju teže nego što je to uobičajeno. Kada je pre šest godina slomio nogu, operisan je čak 12 put, a noga se nikada nije oporavila do kraja.

 

osteogenesis oboleli maticne celije

Adam nije dozvolio da ga zdravstveni problemi zaustave. Završio je računovodstvo i finansije, diplomirao sa najvišim ocenama i već radi u jednoj kompaniji. On kaže da je sama ideja da se pomogne bebama još pre nego što se rode stvarno fantastična.

Šta kaže stručnjak Dr Duško Ilić?

U komentaru na ovu BBC-jevu vest, naš proslavljeni naučnik koji se bavi lečenjem matičnih ćelija pri Kongs koledžu u Londonu kaže da je svaki pokušaj da se pomogne bebama i roditeljima čija deca pate od ovako strašnih bolesti više nego dobrodošao. Međutim, on napominje da simptomi toliko variraju da čak i deca koja su iz iste porodice imaju drugačiju kliničku sliku, iako boluju od istog tipa bolesti. On napominje da matične ćelije drugačije leče kada su u pitanju različite osobe.

Izvor: BBC

Call Now Button