Žene koje rano prolaze kroz menopauzu mogle bi dobiti šansu da zatrudne ponovo zahvaljujući novom tretmanu matičnim ćelijama, javlja “Daily Mail”.

Nova tehnika nudi nadu hiljadama žena koje kroz menopauzu prolaze pre nego završe 40 godina, što znači da više ne mogu imati decu. Do danas nije postojao tretman koji će koristiti u lečenju preranog zatajenja jajnika koje pogađa 1% žena.

Ovaj poremećaj se ogleda u prestanku jajnika da proizvode jajašca od 10 do čak 30 godina prije nego je uobičajeno, što žene čini sterilnim.

Naučnici u Kairu su otkrili metodu za koju kažu da može pomoći u ponovnom uspostavljanju rada jajnika, što bi trudnoću ponovo učinilo mogućom.

U eksperimentima nad pacovima naučnici su uspeli da stvore poseban tip matičnih ćelija koje se zovu mezenhimne matične ćelije. Ćelije su usadili u ženske pacove kojima je prethodno hemijskim putem izazvan prestanak rada jajnika.

U roku od dve sedmice jajnici ženskog pacova su ponovo radili normalno, a za dva meseca nivo hormona im je bio kao kod onih koji nisu imali probleme s jajnicima.

Naučnici tvrde da bi ovakva metoda bila uspešna i kod žena.

“Rezultati našeg rada pokazuju da mezenhimne matične ćelije mogu vratiti funkciju jajnicima. Sada treba pratiti kako se pacovi razmnožavaju i analizirati njihovo potomstvo. Moramo saznati da li će potomstvo imati osobine majke ili donora. To znači da nas čeka još dug put u ovom istraživanju. Ipak, zaista je obećavajuće i pruža nadu sterilnim ženama da će moći imati decu”, rekao je vođa istraživanja, profesor Osama Azmy.

Još uvek nije poznato šta uzrokuje prevremenu menopauzu, ali se uzrok povezuje sa hemoterapijom kojoj su neke žene podvrgnute u lečenju raka.

Žene koje pate od prevremene menopauze imaju i veću šansu da obole od raznih drugih oboljenja, kao što su osteoporoza i bolesti srca.

Izvor: B92

Call Now Button