Prva operacija u Srbiji, kojom se detetu paraplegičaru pružila šansa za poboljšanje stanja kod oštećenja kičmene moždine, zahvaljujući transferu matičnih ćelija, prošla je u najboljem redu.

Operacija je obavljena 26.decembra, pod rukovodstvom prof.dr Dušana Marića, pionira u lečenju matičnim ćelijama u našoj zemlji.

– Operativna procedura transfera matičnih ćelija u cilju lečenja traumatskog oštećenja kičmene moždine je protekla u najboljem redu, a pacijent je dobro podneo intervenciju. Međutim, ovo je tek početak njegovog oporavka, jer osnovna procedura lečenja traje minimalno tri meseca, uključujući procedure fizikalnog tretmana i rehabilitaciju. Prvi ozbiljnije vidljivi efekti kod pacijenta biće vidljivi tek za četiri do šest meseci – izjavio je dr Marić.

Ova besplatna operacija je prva je u nizu, u okviru humanitarnog pilot projekta, na čelu sa ortopedom iz Novog Sada, profesorom Marićem, čiji će tim u narednom periodu regenerativnom medicinom pomagati pacijentima, obolelih od cerebralne paralize ili oštećenja kostiju.

– Cilj ovog projekta je da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna, a do nje ne mogu da dođu zbog novčanih prepreka. Baš zato želimo da ove operacije radimo besplatno, bez ikakvih interesa i uslovljavanja – izjavio je prof.dr Dušan Marić, dodavši da jedna ovakva procedura u inostranstvu košta između 36.000 i 40.000 evra.

Transfer matičnih ćelija koštane srži u oštećenje kičmene moždine do sad se nije radio u Srbiji, a izvodi se tako što se matične ćelije izoluju iz koštane srži, nakon čega se pripremaju i pod kontrolom rendgena ubrizgavaju na mesto oštećenja. Sama intervencija ne traje više od sat vremena.

Ovo je prva ovakva operacija u Srbiji, koja se izvodi bez asistencije stranih stručnjaka iz oblasti regenerativne medicine, a obavljena je u bolnici Alfa Medika u Beogradu, uz asistenciju dr Džihana Abazovića i dr Gordana Gavrilovića.

Izvor: Bebac.com
30.12.2015.

Call Now Button