Novi način lečenja multiple skleroze (MS) je pomogao nekim pacijentima da ponovo prohodaju uz pomoć „resetovanja“ imunog sistema.

Kao deo kliničke studije jedne bolnice u Šefildu, koja je uključila oko 20 pacijenata, naučnici su iskoristili matične ćelije iz koštane srži, kroz metodu koja se zove autologna transplantacija matičnih ćelija hemnatopojeze. Pacijenti su pre transplantacije dobili i hemoterapiju, koja je uništila deo imunog sistema koji izaziva multiplu sklerozu.

Ova studija je bila toliko efikasna kod nekih pacijenata da su oni ponovo dobili mogućnost da hodaju. Profesor Džon Snouden, hematolog-konsultant u Kraljevskoj bolnici Halamšira, kaže da je imuni sistem pacijenata vraćen u stanje pre nego što su oni oboleli od multiple skleroze. „Jasno je da je ova studija imala veliki uticaj na njihove živote i jako nam je drago zbog toka,“ kaže on, i napominje da je tretman poput ovog „veliki uspeh medicine“.

Jedna od učesnica kliničke probe, Holi Druri, obolela je kada je imala 21 godinu, ali je stanje poslato mnogo lošije nakon što je rodila ćerkicu Ajlu. Posle porođaja, počela je da koristi kolica i, nakon nekoliko meseci, nije mogla ni da se obuče i opere sama, kao ni da drži svoju ćerkicu. Nakon tretmana, ona je iz bolnice izašla na svojim nogama, a snimci ne pokazuju nikakve dokaze aktivne bolesti. „Ovo je čudo. Dobila sam svoj život i svoju nezavisnost nazad. Budućnost mi je svetla, što se tiče materinstva i toga da sve mogu da radim zajedno sa ćerkicom.“

Dirketrorka razvoja fondacije koja pomaže obolelima od multiple skleroze, Ejmi Bouen, kaže da je ovaj način lečenja „veoma moćan“, ali da, osim potencijalnih prednosti, ona nosi i značajne rizike.

„Dug je put do momenta kada će lečenje matičnim ćelijama postati rutinski tretman za obolele od multiple skleroze. Potrebno je još kliničkih studija da shvatimo ko će imati najviše koristi od ovog načina lečenja, da razumemo koji su dugoročni efekti i eventualne posledice. Želimo da ukažemo na to da je ovakva terapija veoma agresivna i da nosi rizike, pa je zbog toga važno da je primenjuju samo akreditovane bolnice, ili bolnice koje su deo kliničkih studija.“

Ona kaže da matične ćelije hematopojeze ipak imaju veliki potencijal za lečenje multiple skleroze, a na primeru ljudi koji su učestvovali u studiji, očigledno je da imaju mogućnost da menjaju živote.

Izvor: Independent