Istraživanja koja se obavljaju u Univerzitetskom medicinskom centru Hadasah u Jerusalimu, daju nadu da bi se korišćenjem pacijentovih sopstvenih modifikovanih matičnih ćelija mogla razviti nova uspešna terapija za retko, ali fatalno neurološko oboljenje amiotrofičnmu lateralnu sklerozu (ALS).

Mnogi oboleli od ALS-a ne prežive ni pet godina nakon postavljene dijagnoze. Neurološki poremećaj nepoznatog uzroka dovodi do gubitka mišićne mase, unutrašnji organi postepeno otkazuju, a na kraju otkaže i respiratorni sistem pacijenta.

U SAD od pomenute bolesti svake godine oboli oko 5.600 osoba, a u svakom trenutku oko 30.000 Amerikanaca boluje od nje. Trenutno je jedini lek za ALS “riluzol”, ali on produžava život pacijenata za svega nekoliko meseci. Uz to izaziva i oštećenje jetre kod 10 odsto pacijenata.

Nova terapija matičnim ćelijama trenutno se testira na 24 pacijenta u Izraelu, od kojih je polovini bolest nedavno dijagnozirana, dok je druga polovina u njenoj kasnijoj fazi.

Za razliku od terapije embrionskim matičnim ćelijama, kod ove, u kojoj se koriste matične ćelije iz koštane srži samog pacijenta, nema opasnosti od odbacivanja ili razvoja kancera.

Ovom terapijom se pomaže organizmu pacijenta da proizvede neuroprotektore – proteine koji štite mozak od neurodegenerativnih poremećaja, čime bi moglo da se uspori napredovanje bolesti.

Terapija pod nazivom “njur oun” je razvijana tokom jedne decenije a, ukoliko se pokaže uspešnom na ljudima, na tržištu bi mogla da se nađe već za tri godine.
Kod laboratorijskih miševa je pomenuta terapija produžila preživljavanje i znatno usporila napredovanje motornih disfunkcija.

Veruje se da bi “njur oun” terapija mogla da se pokaže uspešnom i kod Parkinsonove i Hantingtonove bolesti. Kod obe ove bolesti danas se leče samo simptomi a ne i njihov uzrok.

28.12.2011.
Izvor: Blic

Call Now Button