Dr Aleksandra Ignjatović: Matične ćelije imaju posebno mesto u regenerativnoj medicini

Matične ćelije se danas koriste u lečenju preko 80 bolesti. U poslednjih 25 godina u svetu postoji praksa čuvanja matičnih ćelija iz pupčanika. Rade se mnoga istraživanja i svake godine se broj bolesti koje se mogu tretirati matičnim ćelijama povećava. Ipak, u Srbiji postoji jedna opšta neinformisanost o ovoj tematici, a čak su i kod stručne javnosti podeljena mišljenja, zbog čega je potrebno što više podići svest građana o korisnosti čuvanja matičnih ćelija.

Dr Aleksandra Ignjatović, medicinski savetnik i predstavnik kompanije Cord iPS, gostujući u emisiji „Uberi dan“ na onlajn kanalu Zdravlje TV, govorila je o prirodi i ulozi matičnih ćelija, te svrsi i potrebama njihovog čuvanja.

Kada je reč o matičnim ćelijama najviše se u fokusu one iz pupčanika, budući da imaju najveći potencijal za regeneraciju jer nisu bile izložene spoljašnjim uticajima.

One su najvažnije i najmoćnije jer su mlade, stare svega devet meseci. Stoga zauzimaju i posebno mesto u regenerativnoj medicini, gde se koriste za obnavljanje oštećenih tkiva i organa — istakla je dr Ignjatović.

Dr Aleksandra Ignjatović objasnila je u emisiji da je sam proces prikupljanja matičnih ćelija iz pupčanika vrlo jednostavan, bezbolan i bezbedan, kako za trudnicu, tako i za novorođenče. Osim toga, ona je naglasila da je zapravo reč o porodičnoj terapiji.

Odlukom da sačuvaju matične ćelije svoje bebe, roditelji zapravo ulažu u zdravstvenu budućnost svoje porodice i dece. Velika je podudarnost između prvih, najbližih srodnika, mnogo veća nego kod odraslih matičnih ćelija, kakve su iz koštane srži.

Na tržištu u Srbiji matične ćelije se mogu čuvati u bankama matičnih ćelija i u biomedicinskim centrima, ali ne i u javnim bankama.

Razlika je u tome što su matične ćelije skladištene u javnim bankama dostupne svima kojima su potrebne u datom trenutku, ukoliko postoji određeni stepen podudarnosti. Kada matične ćelije čuvate u privatnoj banci, one su isključivo vaše vlasništvo — pojasnila je dr Ignjatović.

Kompletno gostovanje dr Aleksandre Ignjatović, kao i mnogo više detalja, pogledajte i saznajte u snimku emisije.

Call Now Button