Revolucionarni metod podmlađivanja bez noža pomoću matičnih ćelija dobijenih iz masnog tkiva odnedavno se primenjuje na klinici dr Borka Đorđevića u Igalu. Dr Đorđević, plastični hirurg i specijalista kozmetičke medicine, već decenijama u Americi važi za jednog od vodećih stručnjaka u ovoj oblasti, a njegovi pacijenti su neke od najistaknutijih javnih tamošnjih ličnosti.

U emisiji Bi-Bi-Sija, „Holivudski noževi“ predstavljen je kao jedan od deset najpoznatijih i najuspešnijih plastičnih hirurga sveta. Saradnja sa Mediteranskim zdravstvenim centrom u Igalu počela je pre više od 20 godina, da bi, kako kaže dr Đorđević, prerasla u partnerstvo i postala značajna grana zdravstvenog turizma. Dr Đorđević je trenutno vanredni profesor plastične i rekonstruktivne hirurgije na beogradskom i niškom medicinskom fakultetu.

A, šta se sve može sa matičnim ćelijama i na koji način se dolazi do lepšeg izgleda ovom metodom?
– Radi se o novoj i neinvazivnoj metodi plastične hirurgije koja promoviše rad s adultnim matičnim ćelijama, dobijenim iz masnog tkiva – objašnjava dr Đorđević. – Njihovim ubrizgavanjem formiraju se ćelije koje imaju mogućnost stvaranja novog tena, i na revolucionaran način podmlađuju staro tkivo – bez noža.

Tim metodom stvara se novo, sveže i mlado lice. To će verovatno da zameni agresivnu plastičnu hirurgiju nožem.
– Matične ćelije dugo su bile u fazi ispitivanja, a najveći problem bili su Amerikanci jer su bili protiv abortusa, te je za njih placenta bila etičko i religijsko skrnavljenje i nisu odobravali korištenje matičnih ćelija u praksi – objašnjava naš sagovornik. – Tek su u poslednje tri-četiri godine otkrivene adultne matične ćelije u masnom tkivu, koje imaju fantastično važnu ulogu u formiranju ćelija i podmlađivanju tkiva.

– Ukoliko se ove matične ćelije stave u mišićno, moždano i tkivo kičmene moždine, dojke, pankreasa, ili u potkožno tkivo, imaju sposobnost vezivanja za kolagen i elastične belančevine koje se nalaze u koži. Krucijalan proces je da se masno tkivo uhvati na pravi način i da se preda laborantu, odnosno tehničaru koji će pripremiti te matične ćelije – objašnjava Đorđević.

U Crnoj Gori, međutim, ali ni u okruženju ne postoji banka za čuvanje ovih adultnih matičnih ćelija, a jedina takva ustanova nalazi se u Pitsburgu u Americi.

– Mi nismo trenutno u mogućnosti da stvaramo banku, ali to ne znači da je nećemo stvoriti. Matične ćelije ja koristim isključivo za estetsku hirurgiju. Kako će se stvari dalje odvijati, zavisiće od protokola sa crnogorskim Medicinskim fakultetom. Želim da predočim kako bi to izgledalo – uzeo bih deset kubika sala, od kojih pet kubika dam laborantu da mi izdvoji matične ćelije, a pet pripremim za ubrizgavanje. Kad mi laborant preda matične ćelije izvađene napolje, ja to ubacim u salo i to je takozvani metod superčeardž ili super punjenje. Tada se moje ubrizgane masne ćelije neće istopiti, već preživeti – kaže Đorđević. To je zapravo vraćanje vremena unazad.

NENSI, ZAZA, DžOAN
U svojoj trodecenijskoj karijeri, dr Borko Đorđević ulepšavao je Nensi Regan, Betsi Ford, Zazu Gabor, Džoan Kolins, Eltona Džona, Lari Kinga. Za svoj rad u oblasti kozmetične i rekonstruktivne hirurgije dobio je sertifikat Amerikan Bord of Plastik end Rekonstraktiv Surdžri i član je Amerikan Akademi of Kozmetik surdžri.

Izvor: Večernje novosti

Call Now Button