Pozirajući pred kamerom širokog osmeha na licu, malo ko može da nasluti kroz kakve je teškoće prošla sada trogodišnja Saša. Njeni roditelji veruju da takav prizor duguju pionirskom tretmanu matičnim ćelijama za cerebralnu paralizu.

Veruje se da je ova trogodišnjakinja prvo dete iz Britanije koje se podvrglo proceduri lečenja matičnim ćelijama iz sopstvene pupčane vrpce, a otac i majka veruju kako je upravo taj tretman poboljšao sposobnost tek prohodalog deteta da šeta, vidi i govori.

Ovo je za nju bio tek prvi tretman matičnim ćelijama u lečenju cerebralne paralize, poremećaja kod kog mozak iz određenog razloga ne radi kako treba, izazivajući probleme s kretanjem, održavanjem ravnoteže, koordinacijom i slično. Devojčica je prvu dozu „svojih” matičnih ćelija iz pupčane vrpce, koje su lekari sačuvali odmah na rođenju, dobila preko svog zgloba, a lekarima je ostala nada da će one putem krvotoka „otputovati” do njenog mozga i popraviti oštećeno tkivo.

Posle zahvata, fizioterapeut je majci Tanji i ocu Ričardu rekao da je Sašin napredak bio brži nego kod drugih pacijenata sa istom manifestacijom bolesti.

Sve ovo posebno je zanimljivo zato što u Velikoj Britaniji ovakvi zahvati nisu dozvoljeni, budući da nisu objavljena naučna i klinička ispitivanja koja dokazuju da je terapija matičnim ćelijama pomaže. Stoga će vest izvesno privući pažnju tamošnjih lekara i stručnjaka. S druge strane, mnoge klinike u inostranstvu koje nude procedure lečenja matičnim ćelijama u slučaju, recimo, slepila ili multiple skleroze, posluju i rade mimo zakona.

– Sašini lekari bi se okrenuli i rekli: „Pogledajte razliku, pogledajte razliku u njenom hodu pre i sada, pogledajte tu ruku koja se sada slobodno pomera, ranije je bila baš zgrčena – ispričala je Tanja Braun, majka trogodišnje Saše, i dodala:

– Smatramo da je došlo do nekih opštih poboljšanja u njenim motoričkim sposobnostima i nekim poboljšanjima vida i mogućnostima spoznaje. Ne možemo kategorički reći da se Sašino trenutno stanje pripisuje tretmanu matičnim ćelijama. Međutim, mi i Sašin terapeut osećamo da je poboljšanje potencijalno bilo brže nego što je bilo očekivano, ili brže u poređenju sa ostalom decom sa sličnim problemima – rekla je Sašina majka.

Ona je dalje priznala da, iako joj njen instinkt govori da su matične ćelije odgovorne za poboljšanje stanja njene ćerke, ne može to i da dokaže jer je Saša išla i na druge tretmane, poput fizioterapije, radne terapije, hidroterapije…

Međutim, njen napredak u celini je toliko velik da su određeni, ranije planirani operativni zahvati – odloženi! Čak i Sašin oftalmolog nije mogao da isključi mogućnost da je ubrizgavanje matičnih ćelija odgovorno za njeno sveopšte poboljšanje.

Cerebralna paraliza se obično tretira kombinacijom fizioterapije, govorne, radne terapije, radi poboljšanja kretanja i koordinacije, iako leka nema.

Braunovi žive i rade u Dubaiju. Tu se rodila i Saša. Par je platio 1.900 funti da se matične ćelije iz Sašine pupčane vrpce sačuvaju po rođenju, nadajući se da će one biti korisne za lečenje nekih potencijalnih bolesti. Nisu znali da će se suočiti sa cerebralnom paralizom svog deteta!

Saša je bila deo ispitivanja dr Džoan Kurcberg na Univerzitetu Djuk u Severnoj Karolini (SAD) pre godinu dana. Iako je dr Kurcberg primetila poboljšanja kod mnoge dece, sada sprovodi drugu fazu svog istraživanja, kako bi utvrdila da su sva ta poboljšanja bila uzrokovana matičnim ćelijama ili efektom placeba.

Matične ćelije imaju sposobnost da se dele i razviju u različite vrste ćelija u celom telu. Mogu se uzeti iz pupčane vrpce i koriste se već dve decenije za lečenje bolesti krvi poput leukemije ili anemije.

Lekari su počeli da istražuju da li te ćije mogu da se tranformišu u ćelije koje će regenerisati oštećeno tkivo. Eksperimenti na životinjama pokazali su da matične ćelije mogu da migriraju u mozak i poprave oštećenja, dok su britanski naučnici otkrili da je ubrizgavanje matičnih ćelija u oči slabovidih ili slepih miševa omogućilo da ti glodari ponovo vide.

Međutim, kritičari tzv. regenerativnih lekova, optužuju privatne klinike da nude lažnu nadu pacijentima sa neizlečivim bolestima.

Ahmed Šamšad, izvršni direktor kompanije „Smart Cells”, pozdravio je oblast regenerativne medicine i rekao da je Sašin slučaj potvrdio njegovo dugogodišnje gledište „da ne znamo za šta sve matične ćelije mogu biti iskorišćene u budućnosti”.

Izvor: Bebac.com

Call Now Button