Tim japanskih naučnika proizveo je funkcionalnu spermu koristeći matične ćelije miševa, u eksperimentu za koji se nadaju da će jednog dana doprineti lečenju steriliteta kod ljudi, prenela je danas agencija AP.

Iztraživači na Univerzitetu Kjoto uspeli su da iskoriste matične ćelije miševa u kreiranju spermatičnih ćelija, koje su zatim ubačene u sterilne mužjake miša.
Ti miševi su proizveli spermu koja je uspešno korišćena u oplodnji jajnih ćelija ženki miševa u laboratorijskim uslovima.

Mladunci su bili zdravi i plodni, a članovi tima, predvodjeni prof. Mitinori Saitou, veruju da bi njihov uspeh mogao da pomogne u razvoju lečenja steriliteta kod ljudi, iako, smatraju oni, postoji još mnogo poteškoća.

“Mi imamo velika očekivanja, ali nije to tako jednostavno. Postoji mnogo problema oko primene ovog postupka kod ljudi, ali ovo je prvi korak”, rekao je Saitou agenciji AP. Stručnjaci izvan japanskog tima, smatraju da je eksperiment sa miševima značajan korak napred ka lečenju steriliteta, ali da predstoji dug put.

 

Call Now Button