Naučnici su prvi put uspeli da pretvore matične ćelije iz pupčane vrpce u druge tipove ćelija, čime se otvaraju nove mogućnosti za lečenje oboljenja nervnog sistema, između ostalog, povreda kičmene moždine i multiple skleroze.

– Ovo je prvi put da je ovo postignuto pomoću matičnih ćelija koje nisu embrionalne. Veoma smo uzbuđeni zbog mogućnosti koje nam otvara ovo dostignuće, budući da zaobilazi etičke prepreke koje imamo sa embrionalnim matičnim ćelijama – izjavio je Džejms Hikman, bioinženjer Univerziteta Centralne Floride i vođa naučnog tima čije je najnovije dostignuće predstavljeno u poslednjem izdanju časopisa “ACS Kemikal Neurosajens”.

Korišćenje matičnih ćelija dobijenih iz pupčane vrpce u svrhu lečenja ne izaziva etičke dileme, jer se pupčana vrpca ionako baca. Druga velika prednost je u tome što uglavnom nema reakcija imunološkog sistema na ćelije ovog porekla, zbog čega bi njihova primena u domenu lečenja bila jednostavnija.

Glavni izazov u radu s matičnim ćelijama jeste otkrivanje hemijskih ili drugih okidača koji pokreću njihovu transformaciju u željeni tip ćelija.

Kada je Hedvika Dejvis, istraživač Hikmanove laboratorije, odlučila da transformiše matične ćelije uzete iz pupčane vrpce u oligodendrocite – ćelije koje izoluju nerve u mozgu i kičmenoj moždini i štite od oboljenja nervnog sistema – ustanovila je da su drugi timovi otkrili komponente u oligodendrocitima koje se vezuju za hormon norefinefrin, što navodi na zaključak da ćelije obično stupaju u interakciju sa ovom hemijskom supstancom i da je to jedan od faktora koji stimuliše njihovu proizvodnju.

24.01.2012.
Izvor: Blic 

Call Now Button