Kanadski naučnici su otišli korak dalje u polju regenerativne medicine. Uz pomoć matičnih ćelija koje su izdvojili od pacijenta obolelog od multiplekleroze, posebnom procedurom su potpunosti uklonili bolest.

pacijentkinja MS

Dženifer Molson iz Kanade je imala samo 21 godinu kada joj je dijagnostikovana bolest. Sada ima 41 godinu i život joj se uz pomoć ove procedure vratio u normalu.

“Već 14 godina nemam simptome bolesti i ne pijem nikakve lekove. Posle samo četiri godine od poslednjeg tretmana sam se vratila na posao”, kaže Dženifer.

 

Kako se to desilo i kako je Dženifer dobila nov imuni sistem?

 

Izdvojene matične ćelije i dalje sa svojom velikom moći da regenerišu su pročišćene tako što im je “pamćenje” o bolesti izbrisano.
Pročišćene matične ćelije su vraćene pacijentu, a ceo tretman je pokazao izuzetan napredak. Stanje pacijenta se poboljšalo za 70 odsto, a bolest je u potpunosti ublažena. U realnosti, pacijenti na ovaj način dobijaju jedan nov imuni sistem.
Ovo je jedini tretman gde je multipleskleroza izlečena bez ijednog jedinog medikamenta.

 

Kakva je budućnost ove procedure?

 

Kanadski lekari u ovom momentu rade na studiji koja bi omogućila da se ova procedura primeni na više pacijenata obolelih od ove opake bolesti.

 

 

 

Izvor: scifeeds.com

Call Now Button