Naučnici u Australiji otkrili su način da pretvore matične ćelije kože u sofisticirane moždane neurone koji obično izumiru u ranim fazama Alchajmerove bolesti. Uz pomoć ovog otkriće naučnici bi mogli odjednom ispitati veliki broj ćelija, kako bi došli do zaključka koji tretman je učinkovit i šta ih može održati živim. Osim toga, može se raditi i na načinima transplantacije nervnih ćelija u mozak pacijenata čije su nervne ćelije već uništene.

Na razvoju neurona iz ćelija kože šest godina su radili dr Džek Kesler sa Nortvestern Univerziteta u Čikagu i koautor studije Kristofer Bisonet. Nakon što su ih otkrili, bili su u mogućnosti da demonstriraju transplantacijom u miševe novoformirane neurone koji su funkcionisali kao izvorne ćelije.

Nažalost ova istraživanja su potisnuta s obzirom na to da su istraživanja o matičnim ćelijama u Australiji regulisana od strane vlade. Od 2002. godine odobreno je samo 12 istraživačkih projekata o matičnim ćelijama, jer naučnici prvo moraju da dobiju dozvolu od vlade da nastave napredna istraživanja, a nekada može potrajati i do dve godine pre nego što dobiju dozvolu, kako bi mogli da nastave sa radom.

Stoga ukoliko naučnici odluče da produže licencu može se očekivati značajan pomak u lečenju Alchajmerove bolesti.

Call Now Button