Istraživači sa Duke Univerziteta svakod dana proširuju naučne domete. U toku je ispitavanje mogućnosti matičnih ćelija iz pupčanika u terapijama velikog broja oboljenja uključujući i autizam.

Istorija transplantacija matičnih ćelija iz pupčanika
Pedijatrijski program transplantacije matičnih ćelija na Duke Univerzitetu nastao je 1993. godine i time postao prvi centar u svetu koji radi transplantacije matičnih ćelija iz krvi pupčanika za pacijente koji nisu imali srodnog donora.
Do danas je u ovoj instituciji urađeno transplantacija više nego bilo gde u svetu!
Profesorka pedijatrije i patologije, doktorka Joanne Kurtzberg pokretač je pomenutog programa i pionir u tradnsplantacijama matičnih ćelija iz krvi pupčanika.
Trenutno sprovodi klinička istraživanja koja treba da pokažu da li te matične ćelije mogu da pomognu u terapiji mnogih naslednih metaboličnih oboljenja, hematoloških kancera, cerebralne paralize i od nedavno, autizma.

„Krv iz pupčanika u kojoj se nalaze matične ćelije je, praktično, krv koja ostaje u posteljici nakon porođaja i ranije je bila tretirana kao medicinski višak-otpad“, rekla je dr Kurzberg.

Doktorka Kurzberg je objasnila teoriju koja stoji iza njenog pristupa. Relativno mali broj matičnih ćelija iz krvi pupčanika su matične ćelije koje mogu da spasu oštećenu koštanu srž. Ipak, one mogu da se koriste kao izbor kod pacijenata koji nemaju odgovarajučeg donora u porodici.

Ona je naglasila da ne postoje nikakve kontroverze kada je u pitanju krv iz pupčanika, kao izvor matičnih ćelija.
Tim doktorke Kurzberg sprovodi klinička istraživanja kako bi se bolje razumela efikasnost matičnih ćelija iz krvi pupčanika koje su primenjivane u regenerativnoj terapiji do danas.
Njihovi zaključci su veoma ohrabrujući i optimistični, kada je u pitanju budućnost ovakve terapije, rekla je ona.

„Ohrabreni smo rezultatima koje imamo kada je u pitanju autizam kod dece, iako smo tek završili istraživanje o bezbednosti i treba da počnemo drugu fazu istraživanja”, objasnila je. “Sada smo završili specijalizovanu II fazu istraživanja da proverimo koliko matične ćelije iz krvi pupčanika mogu da pomognu deci sa cerebralnom paralizom. Uskoro ćemo objaviti podatke-oni deluje ohrabrujuće.”

Matične ćelije iz pupčanika nisu same
Tim doktorke Kurtzberg je dokazao da je intravenska primena matičnih ćelija iz krvi pupčanika bezbedna. Ona napominje da je vrlo moguće da nisu samo matične ćelije iz krvi pupčanika te koje stimulišu telo da se oporavlja i „popravlja“, dodajući da neke od najaktivniji ćeija u tom procesu nisu matične ćelije.
Druga faza kliničkog istražiavanja autizma, koja je počela prošlog meseca, biće rukovođena od strane dr Kurtzberg i Geraldine Dawson, direktorke Centra za autizam i razvoj mozga na Duke Univerzitetu i profesorke psihijatrije.Tim profesorke Dawson trenutno sprovodi dijagnostične i kliničke procene i proučava kako ova terapija utiče na aktivnost mozga. Mohamad Mikati, šef odeljenja za pedijatrijsku neurologiju i profesor neurobiologije, radio je upravo sa krvlju iz pupčanika kao potencijalnim lekom za cerebralnu paralizu i on pretpostavlja da matične ćelije iz krvi pupčanika mogu da olakšaju obnavljanje moždanih ćelija. On je istakao da njegov tim istražuje bezbednost i efikasnost matičnih ćelija iz umbilikalne krvi u terapiji bolesti.

„Sproveli smo veoma dobro kontrolisanu, obimnu studiju i verujemo da će ona pomoći i dati odgovor na pitanje da li su matične ćelije korisne u terapiji cerebralne paralize“, rekao je on.

Sledeći koraci za doktorku Kurtzberg i dr Mikati će biti da odrede kojim grupama pacijenata je terapija pomogla i da zatim urade dalja testiranja kako bi potvrdili zaključke do kojih su došli.
Oni se nadaju da će uspeti da prouče i probleme vezane za druga neurološka oboljenja, koja je javljaju i kod odraslih, a kojima bi matične ćelije iz krvi pupčanika mogle da pomognu.

„Postoje druga razvojna i neurološka oboljenja koja bi, potencijalno, mogla da budu lečena matičnim ćelijama, i to bi mogao da bude sledeći korak koji možemo da napravimo“, rekao je Mikati.

 

Akcija Seracell septembarske mame

Svi budući roditelji koji u septembru dočekuju bebe i žele da sačuvaju matične ćelije iz pupčanika, mogu preuzeti i poklon vaučer od 50 evra kao i specijalno dizajniranu spavaćicu za mame.

Pozovite  info-centar Seracella na besplatan broj 0800 808 808

i poručite besplatan info materijal!

Call Now Button